Загальні відомості. Абразивним матеріалом називається мінерал природного або штучного походження, зерна якого мають достатню твердість і володіють здатністю різання

Абразивним матеріалом називається мінерал природного або штучного походження, зерна якого мають достатню твердість і володіють здатністю різання. Абразивним зношуванням називають руйнування поверхні деталі в результаті її взаємодії з твердими частинками за наявності відносної швидкості.

В ролі таких частинок виступають:

а) нерухомо закріплені тверді зерна, що входять в контакт по дотичній, або під невеликим кутом атаки до поверхні;

б) незакріплені частинки;

в) вільні частинки, що перебувають в зазорі;

г) вільні абразивні частинки, що залучаються до потоку рідиною або газом.

Абразивному зношуванню піддаються деталі сільськогосподарських, дорожно-будівельних, гірських, транспортних машин і пристроїв, вузли металургійного устаткування, бурильні установки нафтової і газової промисловості, підшипники різноманітних машин і т.д. і т.п.

На процес абразивного зношування впливає природа абразивних частинок, агресивність середовища, ударна взаємодія, нагрів і інші чинники. Загальним для абразивного зношування є механічний характер руйнування поверхні.

Абразивне зношування викликає грунт, руда, вугілля і порода, зола, пил, металева стружка, оксидні плівки, нагар і продукти зносу, частинки твердих структурних складових, що особливо викришилися.

Абразивні частинки можуть мати різну форму і бути самим різним чином орієнтованими щодо зв'язаної поверхні. Здатність абразивного зерна вдавлюватися в поверхню залежить не тільки від співвідношення їх твердості, але і від геометричної форми зерна. Так, зерно опуклою поверхнею або гострим кінцем може втиснутись, навіть без пошкоджень в плоску поверхню твердішого тіла. Це пояснює факт зносу металу абразивними частинками з твердістю, менше твердості поверхні.

Іноді твердість оксидних плівок більше твердості самих металів. Найбільшу твердість має оксид алюмінію Al2O3. Внаслідок цього при терті алюмінію по сталі оксидні плівки викликають сильний знос навіть найтвердіших сталей. Оксиди заліза також викликають абразивний знос вузлів металургійного устаткування, що працює при високій температурі і недостатньому змазуванні.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 664;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.