Зношування абразивними частинками в зазорі пари тертя

Абразивні частинки, що потрапили в зазори пар тертя, беруть участь в сприйнятті прикладеного навантаження і можуть упресовуватися в поверхню тертя, роздавлюватися на дрібніші фракції, ковзати або перекочуватися уздовж поверхні зношування, пружно і пластично деформую її.

Абразивні частинки можуть потрапити в робочі порожнини машини з повітря разом з пальним, змащувальними матеріалами і ін. шляхами. З абразивних частинок, що потрапляють з повітря, найбільшу дію, що зношує, надають частинки кварцу, які мають високу твердість. Розмір їх коливається від 1...30 мкм і вони можуть довго знаходитися в повітрі при його русі. Повітряні фільтри машин затримують крупні частинки, а дрібні частково потрапляють в циліндри двигунів. Вважається, що з кожним кубометром повітря засмоктується 5...20 міліграм пилу. Значна частина частинок, що поступили, віддаляється з відпрацьованими газами, решта частинок осідає на стінки циліндрів і проникає у всі системи. При цьому зношуються всі пари тертя, особливо шийки колінчастих валів, циліндри і поршневі кільця. Знос пар тертя залежить від розмірів абразивних частинок. Наприклад, так виглядає залежність зносу газоущільнюючого кільця двигуна, при навантаженні 45 л.с. і частоті обертання 2500 мін -1 (Рис 5.4). З аналізу цього графіка видно, що якщо розмір абразивної частинки менше 2 мкм, то вони не зношуватимуть деталі. Передбачається, що це відбувається із-за однакової величини товщини граничної плівки мастила і частинки.

 

Абразивний знос може спостерігатися і із-за утворення нагару, який є продуктами згорання палива і масел. При попаданні частинок в підшипники з м'яким антифрикційним шаром, вони упресовуються в цей шар і прискорюють знос зв'язаного валу.

Абразивні частинки не роблять істотного впливу на гумові підшипники. Податливість гуми не дозволяє частинці, що потрапила в зазор, створити високий тиск, при якому відбувається шліфування валу, вона може тільки полірувати його. Подібно до гуми працює і полікапролактам. Для нормальної роботи гумові підшипники змащуються водою, а полікапралоктамові і водою і маслом.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 807;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.