Вплив дрібних абразивних частинок на знос

Справжнє питання розглянуте в технічній літературі стосовно випадку, коли дрібні абразивні частинки знаходяться в маслі або іншій рідині. Експериментально встановлено, що якщо розмір частинок не перевищує 5 мкм, то інтенсивність зношування може знижуватися. Це відбувається тому, що частинки мають велику розвинену поверхню і адсорбують на собі продукти окислення масла. Крім того, вважається, що частинки сприяють перетіканню електричних зарядів з однієї поверхні тертя на іншу, що знижує електростатичну напруженість і силу тертя. Можна також припустити, що частинки інтенсифікують теплопередачу між поверхнями тертя.

Частинки розділяють поверхні, в результаті контакт поверхонь стає дискретним, а найбільш дисперсна частина цих частинок нівелює поверхні. Якщо врахувати, що високодисперсні домішки забезпечені адсорбційною оболонкою, то можна вважати, що дрібні частинки виконують функцію протизносних і антифрикційних присадок, перешкоджаючи безпосередньому контакту поверхонь, що труться. Все сказане відноситься тільки до розміру частинок менше 5 мкм. Частинки великих розмірів шкодять. Особливу небезпеку частинки великих розмірів представляють для гідросистем, де деталі з твердих сталей, що труться, працюють при малих зазорах. Поява в таких системах крупних частинок пояснюється процесом коагуляції дрібних частинок за рахунок вільних зв'язків молекул до величини 30...40 мкм. Тому рекомендується в процесі роботи гідроустаткування проводити диспергування частинок – для цього гідросуміш пропускають через диспергатор гідродинамічної дії або ультразвуковий диспергатор.









Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 559;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.