Зношування унаслідок диспергування

Багато деталей не мають на робочих поверхнях слідів схоплювання і помітних подряпин; вони працюють при достатньо хорошому змазуванні і помірних температурах. У тонких поверхневих шарах таких деталей не відбувається яких-небудь хімічних і структурних змін. За цих умов руйнування поверхневого шару відбувається в результаті диспергування (подрібнення) окремих ділянок контакту. Інтенсивність цього виду зношування невисока, а шерехатість поверхні деталей мала.

Процес зношування протікає так:

На майданчиках фактичного контакту матеріал піддається багатократній пружній і пластичній деформації, що приводить до розміцнення, розпушування в окремих місцях структури матеріалу з подальшим відділенням невеликих блоків. Процес руйнування, ймовірно, подібний процесу зародження і розвитку втомної тріщини в деталі під дією циклічних навантажень. Поверхнева пластична деформація приводить також до окрихчування матеріалу на окремих мікроділянках і його виколюванню. Не виключаються пошкодження, пов'язані з взаємним впровадженням мікроділянок поверхонь без руйнування масляної плівки.

Зношуванню унаслідок диспергування піддаються добре змащені шарнірно-болтові з'єднання, валики різних агрегатів і зв'язані з ними підшипники, поршневі пальці причіпних шатунів, пари тертя паливної апаратури і ін.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 498;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.017 сек.