ПЕРЕДМОВА. Сучасна ринкова економіка вимагає від фахівця не тільки широких знань у сфері економічної теорії, але й поглибленого вивчення й засвоєння окремих спеціальних

 

Сучасна ринкова економіка вимагає від фахівця не тільки широких знань у сфері економічної теорії, але й поглибленого вивчення й засвоєння окремих спеціальних розділів цієї науки. Мікроекономіка як особливій розділ економічної теорії уведена в проглами навчальних закладів України порівняно недавно. В основному і студенти, і викладачі користуються навчальною літературою, яка видана базується на матеріалі перекладених американських і німецьких підручників. Останнім часом з’явилися також вітчизняні навчальні посібники, на наш погляд, досить цікаві.

Однак відчувається гостра потреба у такому виданні, де, з одного боку, розділялися б ґрунтовні положення мікроекономіки, а з іншого – не було б зайвої деталізації, яка заважала б економісту-початківцю охопити поглядом мікроекономічну систему в цілому. За своїм обсягом та ціною таке видання має бути доступним кожному студенту. Усвідомлення цієї потреби і підштовхнуло авторів до написання книги, яку ви тримаєте у руках.

В основу видання покладено курс лекцій, який читається для студентів економічних спеціальностей Національної гірничої академії України і Дніпропетровської академії управління, бізнесу та права. Тому мова книги – це мова живого аудиторного спілкування. Автори намагалися знайти стиль викладу, зрозумілий читачеві, а приклади для підтвердження тих чи інших мікроекономічних закономірностей брав з повсякденного життя.

Запропонований курс мікроекономіки складається з вступної лекції та п’яти розділів. Вступна лекція ознайомлює читача з мікроекономікою як складовою частиною економічної теорії та як певною системою економічних відносин, що являє собою предмет вивчення цієї дисципліни. Два перших розділи присвячені теорії поведінки основних контрагентів мікросистеми: споживача та виробника (“Теорія поведінки споживача” і “Теорія поведінки виробника”). Тут розкрита теорія споживацького вибору, модель досягнення рівноваги споживачем, механізм формування ринкового попиту і його еластичність. При аналізі теорії виробництва особлива увага приділяється формуванню затрат і залежності динаміки продукту від динаміки затрат факторів виробництва. Проаналізовано також закономірності формування витрат виробництва в короткотерміновому та довготерміновому періодах.

Третій розділ “Ринок товарів” розкриває поведінку виробника на ринках готової продукції. Чотири теми, що їх включає в себе цей розділ, присвячені, відповідно, прийняттю фірмою рішення про ціни та обсяги виробництва в умовах різних моделей ринку: чистої конкуренції, чистої монополії, монополістичної конкуренції та олігополії.

Оскільки фірма виступає не тільки виробником продукції, але й споживачем ресурсів, то спеціальний розділ курсу (“Ринок факторів виробництва”) описує походження попиту на ресурси та механізм формування цін на них.

Завершує книгу п’ятий розділ “Аналіз загальної рівноваги та ефективність”, у якому розглядається механізм досягнення загальної рівноваги та оцінюється ефективності функціонування ринкової системи на мікрорівні.

Запропонований у навчалбному посібнику курс лекцій в основному відповідає типовій програмі з дисципліни “Мікроекономіка”, що викладається для студентів економічних спеціальностей в усіх навчальних закладах України. Він розрахований на 36 лекційних годин і покликаний дати тільки базові знання з мікроекономіки, які будуть поглиблюватися при вивченні інших курсів і дисциплін.

 

 









Дата добавления: 2015-01-13; просмотров: 657;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.