Метрологічні показники засобів вимірювання

При виборі засобів вимірювання в залежності від заданої точності виготовлення деталей необхідно враховувати їх метрологічні показники.

Ціна поділки шкали – різниця значень величин, що відповідають двом сусіднім відміткам шкали. Кожна шкала вимірювального засобу має свою ціну поділки. Наприклад, штангенциркуль має дві шкали: основну з ціною поділки 1 мм і додаткову (ноніусну) з ціною поділки 0,1 мм.

Діапазон показів шкали – область значень шкали, що містяться між початко-вим і кінцевим її значеннями на шкалі вимірювального приладу.

Діапазон вимірювання – значення, що перебувають між найбільшим і найменшим вимірюваними значеннями.

Межі вимірювань – найбільше та найменше значення діапазону вимірювань.

Точність вимірювання— це показник якості ЗВТ, що харак­теризує ступінь наближення результатів вимірювання до істин­них значень вимірюваної ФВ. Точність вимірювання оцінюють абсолютною та відносною похибками.

Розрізняють такі похибки вимірювання: основну та додаткову, абсолютну та відносну, систематичну та випадкову, статичну та динамічну, малу, велику, грубу. Залежно від місця (причини, дже­рела) виникнення розрізняють похибки методу вимірювання, на­лагодження, відліку результатів вимірювання, градуювання тощо.

Основноюназивають похибку ЗВТ, що може виникати у нор­мальних умовах його експлуатації, а додатковою— похибку ЗВТ, зумовлену зміною будь-якого з впливових факторів поза межами їх значень, визначених для нормальних умов експлуатації.

Абсолютна похибка вимірювання— це різниця між отрима­ним внаслідок вимірювання значенням вимірюваної та істинної ФВ. Відносною похибкою вимірювання називають відношення аб­солютної похибки вимірювання до істинного значення ФВ.

Інструментальна похибка – складова похибки вимірювання, що залежить від похибок застосовуваних засобів вимірювання.

Похибка методу – це складова похибки вимірювання, що виникає від недосконалості методу вимірювань.

Похибка відліку – це складова похибки вимірювання, що походить від недостатньо точного відліку показів засобу вимірювання. Ця похибка в значній мірі залежить від індивідуальних особливостей спостерігача.

Основні метрологічні показники засобів вимірювання приведені у табл. 4.1.

 

 

Таблиця 4.1 - Основні метрологічні показники засобів вимірювання

 









Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 2481;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.002 сек.