Особливості обліку доходів на малих підприємствах

На підприємствах малого бізнесу в бухгалтерському обліку при визнані доходів використовують метод "визнання доходів" (пункти 5 - 19 П(С)БО 15), а в податковому доход визначають - за "касовим" методом (п.1 Указу №746).

Для визначення суми виручки, яка підлягає обкладенню єдиним податком (6% або 10%), відповідно до п.1 Указу №746, необхідно просумувати надходження грошей в касу і на банківські рахунки як виручки або передоплати за операціями реалізації продукції, товарів, робіт, послуг (дебет рахунків 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках» з кредиту рахунків 37 “Розрахунки з різними дебіторами”, 68 «Розрахунки за іншими операціями». При продажу основних засобів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманою від реалізації цих засобів, і їх залишковою вартістю на момент продажу.

У торгових підприємств або у тих, хто займається торгівлею, під оподаткування потрапляє виручка від реалізації товарів, а не сума торгової націнки. Саме внаслідок такого оподаткування багато торгових підприємств відмовилися від переходу на спрощену систему.

Нагадаємо, що, згідно з п. 8 П(С)БО 15, дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів та інших активів) визнається у разі наявності всіх чотирьох наведених нижче умов:

1. Покупцю передано ризики і вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію.

2. Підприємство не здійснює надалі управління і контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами).

3. Сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена.

4. Є впевненість, що внаслідок операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Кожне мале підприємство, виходячи з системи оподаткування, напрямків своєї фінансово – господарської діяльності, структури її видів і обсягів вкладень обирає ту чи іншу сукупність обліку доходів у розрізі обраних способів їх отримання і закріплює рішення наказом про облікову політику.

Для обліку доходів спрощеним Планом рахунків передбачено рахунок 70 „Доходи”. За кредитом рахунка обліковують виручку від реалізації готової продукції, товарів (робіт, послуг) тощо, за дебетом відображають суму нарахованих податкових зобов’язань з ПДВ та суму списання чистого доходу в кінці звітного періоду в порядку закриття на рахунок 79 „Фінансові результати”.

При всій відмінності методів визначення доходу в бухгалтерському обліку і податковому обліку їх значення можуть збігатися. Це відбувається в тих рідкісних випадках, коли обсяг "відвантаження" продукції (товарів, робіт, послуг) місяця (кварталу) збігається з сумою оплати за це "відвантаження".

Бухгалтерські проведення з визначення доходу на підприємствах малого бізнесу наведено на прикладі в таблиці 9.1.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 1298;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.