Організація обліку фінансових результатів на підприємствах малого бізнесу

Результатом операцій виробничо-комерційної (господарської) діяльності малого підприємства є прибуток або збиток.

Прибуток в основному утворюється в результаті продажу (реалізації) готової продукції (послуг, товарів). Мале підприємство може продавати (реалізовувати) інші матеріальні цінності і послуги допоміжних виробництв і господарств, а також мати доходи і збитки, що збільшують або знижують розмір прибутку від фінансової діяльності.

Розмір і характер прибутків і збитків за кожний період діяльності підприємства є найважливішими підсумковими показниками їх роботи.

Облік фінансових результатів — прибутків і збитків — на малих підприємствах здійснюється на фінансово-результативному рахунку 79 «Фінансові результати», на якому збираються всі затрати, доходи (прибутки і збитки) підприємства, які групуються в аналітичному обліку за характером прибутків і збитків.

За кредитом рахунку 79 «Фінансові результати» відображаються суми закриття рахунків обліку доходів, за дебетом рахунка 79 «Фінансові результати» — суми закриття рахунків обліку витрат; фактична собівартість відвантаженої продукції (товарів, робіт, послуг), сума нарахованих податків на прибуток, а також непрямі витрати (адміністративні, витрати на збут та інші) — тобто рахунки класу 8 (для малих підприємств).

Сальдо рахунка при його закритті списується на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)»: якщо кредитовий оборот більший за дебетовий, то підприємство на суму різниці має нерозподілений прибуток, і, навпаки, якщо дебетовий оборот більше за кредитовий, то підприємство має збиток. Малі підприємства за необхідності можуть відкривати до рахунка 79 субрахунки, згідно із загальним планом рахунків:

791«Результат основної діяльності»;

792«Результат фінансових операцій»;

793«Результат іншої звичайної діяльності»;

794«Результат надзвичайних подій».

Малі підприємства, які для узагальнення інформації про витрати застосовують тільки рахунки класу 8 «Витрати за елементами», субрахунки рахунка 79 дебетують у кореспонденції з кредитом рахунків 23, 26 та інших рахунків класу 2, а також з кредитом рахунків класу І «Необоротні активи» та класу 3 «Кошти, розрахунки та інші активи» (Дебет 79 — Кредит 23, 26, 10, 31, 30, 37).

Аналітичний облік операцій за рахунком 79 «Фінансові результати» здійснюють у відомості 5-м розділ III «Облік фінансових результатів»: по кредиту рахунка відображається прибуток від реалізації і доходи з позареалізаційних операцій і виводиться загальний фінансовий результат за місяць. Після цього відображаються операції за видами використання прибутку за місяць. Отже, співставлення сум по кредиту і по дебету рахунка 79 відображає загальний фінансовий результат за місяць.

Бухгалтерські проведення з обліку доходів і витрат діяльності, а також з визначення фінансового результату підприємства малого бізнесу розглянемо на прикладі.

Приклад.В одному з місяців IV кварталу 2006 року в підприємства малого бізнесу були здійснені наступні господарські операції (табл. 9.1). Припустимо, що виручки, яку обкладають єдиним податком, в інших місяцях цього кварталу не було.

У прикладі ми відкрили такі субрахунки до рахунка 64 „Розрахунки за податками і платежами”:

641 „Розрахунки за єдиним податком”

642 „Розрахунки за по датком на додану вартість”

643 „Податкове зобов’язання”

644 „Податковий кредит”

645 „Розрахунки за податком з доходів фізичних осіб”

646 „Розрахунки за внесками до Пенсійного фонду”

647 „Розрахунки за внесками на страхування від тимчасової непрацездатності”

648 „Розрахунки за внесками на страхування на випадок безробіття”

649 „Розрахунки за внесками до Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві”.

Аби приклад був зрозумілий, ми не ускладнювали його субрахунками до рахунка 84 "Витрати операційної діяльності". Хоча дуже зручно розбивати ці витрати на матеріальні, витрати на оплату праці, соціальні заходи, амортизацію та інші операційні, оскільки це значно полегшує заповнення Звіту про фінансові результати.

У таблиці 9.1 наведено порядок відображення господарських операцій в обліку підприємства малого бізнесу, яке обрало спрощений План рахунків. Цей приклад враховує інтереси платників як 6-відсоткового, так і 10-відсоткового податку.

 

 

Таблиця 9.1








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 1520;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.017 сек.