Організація обліку утримань із заробітної плати та нарахувань на оплату праці

З сум нарахованої заробітної плати працівників малого підприємства, осіб, що працюють на підприємстві за трудовими угодами, за сумісництвом, виконують разові роботи, здійснюють різноманітні утримання. Вони поділяються на обов'язкові утримання і добровільні.

Обов'язкові утримання із заробітної плати робітника включають:

1. Податок з доходів фізичних осіб — утримуються щомісячно із сукупного оподаткованого доходу за ставкою 15 %. При цьому об’єкт оподаткування визначається як нарахована сума заробітної плати, зменшена на суму збору до Пенсійного фонду України та внесків до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

2. Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування за ставками:

· 0,5% - від об’єкта оподаткування, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб *;

· 2 % - із суми, що перевищує прожитковий мінімум для працездатних осіб *.

3. Збір на обов'язкове соціальне страхування в разі втрати працездатності в розмірі 0,5 % для працівників, заробітна плата яких нижча прожиткового мінімуму *, і 1 % — для працівників, заробітна плата яких вища прожиткового мінімуму *.

4. Збір на обов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття в розмірі 0,5 % від суми фактично нарахованої заробітної плати. Цей збір не відраховується від заробітку пенсіонерів та осіб, які досягли пенсійного віку.

5. За виконавчими листами суду, приписами нотаріальних органів і виплачених у надлишку сум авансів тощо.

До добровільних відрахувань із заробітної плати відносять:

1) товари, продані в кредит;

2) погашення наданих позик;

3) безготівкові перерахування на особові рахунки в банках тощо.

_____________________________

* Так в 2007р. прожитковий мінімум для працездатних осіб становить: в І кварталі – 525 грн., в ІІ та ІІІ кварталах – 535 грн., в ІV кварталі - 548 грн.

 

При утриманні податку з доходів фізичних осіб принципово новою є система надання соціальних пільг, на які платник податку має право зменшити суму загального місячного оподатковуваного доходу. Податкова соціальна пільга передбачена за місцем отримання платником податку основного доходу (де зберігається його трудова книжка) без заяви про її застосування. Подавати заяву необхідно лише тим, хто має право на підвищений розмір пільги.

Розмір таких пільг встановлюється у відсотках (100, 150, 200 %) до мінімальної заробітної плати в розрахунку на місяць, законодавчо встановленої за станом на 1 січня звітного податкового року. Так в 2007 р. податкова соціальна пільга буде становити:

· загальна - 200 грн.;

· для тих, хто має право на підвищену пільгу в розмірі 150% від загальної (особи, що мають трьох чи більше дітей віком до 18 років, на кожну таку дитину; самотні матері (батьки), опікуни на кожну дитину віком до 18 років; особи, які утримують дітей – інвалідів, на кожну дитину віком до 18 років; вдови (вдівці); Чорнобильці І або ІІ категорії; учні, студенти, аспіранти, ординатори, ад’юнкти; інваліди І або ІІ групи тощо) –300 грн.;

· для тих, хто має право на підвищену пільгу в розмірі 200% від загальної (Герої України, Герої Радянського Союзу, Герої Соціалістичної Праці або повні кавалери ордена Слави чи ордена Трудової Слави; Учасники бойових дій під час Другої світової війни; колишні в’язні концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особи, які визнані репресованими тощо) – 400 грн.

Податкову соціальну пільгу застосовують до заробітної плати, яка не перевищує прожиткового мінімуму для працездатної особи, який діє на 1 січня звітного податкового року помноженого на 1,4 і округленого до найближчих 10 грн. Так у 2007р. роботодавці можуть надавати пільгу тим працівникам, заробітна плата яких не перевищує 740 грн. (525 грн. * 1,4). Пільги на дітей (багатодітним, самотнім матерям тощо) зберігається за одним із батьків, якщо його місячна заробітна плата не перевищує 740 грн. (в 2007р.), помножених на кількість дітей.

Наведемо прикладрозрахунку обов’язкових утримань із нарахованої заробітної плати працівникам малого підприємства за січень 2007 р.:

а) Долженко В.І. - 650 грн.;

б) Стеценко М.Ф. – 920 грн.

Утримання будуть становити:

1) до Пенсійного фонду:

а) Долженко В.І. – 5,13 грн. (525 грн. * 0,5 % + (650 грн. – 525 грн.) *2 %);

б) Стеценко М.Ф. – 10,53 грн. (525 грн. * 0,5 % + (920 грн. – 525 грн.) *2%).

2) до фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування:

а) Долженко В.І. – 5,25 грн. (525 грн. * 1 %);

б) Стеценко М.Ф. – 9,20 грн. (920 грн. * 1 %).

3) до фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття:

а) Долженко В.І. – 2,63 грн. (525 грн. * 0,5 %);

б) Стеценко М.Ф. – 4,60 грн. (920 грн. * 0,5 %).

4) податок з доходів фізичних осіб:

а) Долженко В.І. – 65,55 грн. ((650 грн. – 5,13 грн. – 5,25 грн. – 2,63 грн.) – 200 грн. (соціальна пільга)) * 15 %);

б) Стеценко М.Ф. – 134,35 грн. ((920 грн. – 10,53 грн. – 9,20 грн. – 4,60 грн.) * 15 %).

Сума заробітної плати, що належить до виплати, становитиме:

а) Долженко В.І. – 571,44 грн. (650 грн. – 5,13 грн. – 5,25 грн. – 2,63 грн. – 65,55 грн.);

б) Стеценко М.Ф. –761,32 грн. (920 грн. – 10,53 грн. – 9,20 грн. – 4,60 грн. – 134,35 грн.).

Оплата праці робітників веде до додаткових зобов'язань підприємств перед державними фондами обов'язкового страхування. Підприємство зобов'язане здійснювати відрахування до таких фондів, за умови, якщо воно не перебуває на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності*:

• до Пенсійного фонду за ставкою 33,2 % від фактичних витрат на оплату праці, що включають видатки на оплату основної та додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних витрат;

• до фонду соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і втратами, зумовленими народженням і похованням, в розмірі 1,5 % від суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що обкладається податком з доходів;

• до фонду соціального страхування на випадок безробіття в розмірі 1,3 % від сум фактичної нарахованої заробітної плати;

• до фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності в розмірі, який залежить від класу професійного ризику виробництва і коливається в межах від 0,84 до 13,8 % від фактичних витрат на оплату праці.

 

 

_______________________

* Враховуючи зміни, які щорічно відбуваються в законодавстві з прийняттям Закону України „Про Державний бюджет України” ставки утримань і нарахувань на оплату праці можуть змінюватись.

 

За умови, якщо мале підприємство працює за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності, то відрахування до державних фондів обов’язкового страхування здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності – фізичними та юридичними особами наступним чином (табл. 8.1 та 8.2).

 

 


Таблиця 8.1








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 1453;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.