Здійснення відрахувань до державних фондів обов’язкового страхування суб’єктами підприємницької діяльності – юридичними особами

Вид податку, внеску Об’єкт Ставка Форма звіту Стоки подання звіту
Податок з доходів фізичних осіб Загальний місячний оподатковуваний доход, що містить у собі зарплату, а також інші виплати та винагороди згідно з трудовим і цивільно-правовими договорами, допомога з тимчасової непрацездатності та ін. (ст. 4 Закону про доходи) З 01.01.07 р. — 15% (п. 7.1 і п. 22.3 Закону про доходи) Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма 1-ДФ), затверджено наказом № 451 Щоквартально протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (п. 2.1 наказу №451)

 

Продовження табл. 8.2
Внески до Пенсійного фонду Фактичні витрати на оплату праці працівників (у т. ч. у натуральній формі), а також винагороди, що виплачують за виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ст. 2 Закону про збір), які підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб Нарахування: 33,2% (ст. 101 Закону про Держбюджет-2007). Утримання: 0,5% - від об’єкта оподаткування, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2 % - із суми, що перевищує прожитковий мінімум для працездатних осіб. Увага! До Фонду перераховують різницю між сумою нарахованих пенсійних внесків і сумою, що перераховує Держказначейство до Пенсійного фонду (42% із суми сплаченого єдиного податку) Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування — додаток 23 до Інструкції №21-1     пакет річної персоніфікованої звітності Щомісяця протягом 20 календарних днів з дня закінчення звітного місяця (п. 11.11 Інструкції №21-1)     1 раз на рік — до 1 квітня року, що настає за звітним, за графіком, установленим територіальним органом Пенсійного фонду (п. 1.3 Порядку №7-6)

 

 

Продовження табл. 8.2
Внески до Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності Фактичні витрати на оплату праці найманих працівників (у т. ч. у натуральній формі), що обкладають податком з доходів фізичних осіб (п. 2 ст. 1 Закону №2213) Утримання: 0,5% - якщо зарплата не більша за прожитковий мінімум для працездатної особи; 1% - якщо зарплата більша за прожитковий мінімум для працездатної особи (п. 1 ст.1 Закону №2213) Звіт про нараховані внески, перерахування і витрати, пов’язані із загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (форма № 4 – ФСС з ТВП), затверджений Порядком №21 Щоквартально (наростаючим підсумком з початку року) не пізніше 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом (20 квітня, 20 липня, 20 жовтня поточного року, 20 січня року, що настає за звітним (п. 7.5 Інструкції № 16)
Внески до Фонду соцстрахування від безробіття Фактичні витрати на оплату праці найманих працівників (у т. ч. у натуральній формі), що обкладають податком з доходів фізичних осіб (п. 2 ст. 1 Закону №2213) Утримання: 0,5% (не утримують з пенсіонерів, інвалідів, які мають право на пенсію, і тимчасово працюючих іноземців) Розрахункова відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду державного соціального страхування України на випадок безробіття (додаток 6 до Інструкції № 339) Щоквартально (наростаючим підсумком з початку року) до 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня, 25 січня (п. 6.7 Інструкції № 339)
Продовження табл. 8.2
Внески до Фонду соцстрахування від нещасного випадку на виробництві Фактичні витрати на оплату праці найманих працівників (у т. ч. у натуральній формі), що обкладають податком з доходів фізичних осіб (ст. 47 Закону №1105) Нарахування: у 2006 році згідно з тарифами, наведеними в ст. 91 Закону про Держбюджет-2007. При цьому сплачують: підприємства, створені громадськими організаціями інвалідів, і фізичні особи, які використовує працю інвалідів, якщо їх фонд оплати праці перевищує 25% загального фонду, — 50% страхового тарифу; решта роботодавців — 100% страхового тарифу Розрахункова відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України (додаток 2 до Інструкції № 12). Відомість розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності (додаток 2.1 до Інструкції №12) Щоквартально (наростаючим підсумком з початку року) до 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня поточного року, 25 січня року, що настає за звітним (п. 7.5 і п. 7.6 Інструкції № 12)     Раз на рік до 25 січня разом із Розрахунковою відомістю про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду (п. 7.8 Інструкції №12)

Як видно з таблиць 8.1 та 8.2, відрахування до державних фондів обов’язкового страхування суб’єктам малого підприємництва здійснювати не потрібно в обов’язковому порядку, оскільки із суми сплаченого ними єдиного податку Держказначейство перераховує: до Пенсійного фонду України – 42 %, до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності – 11 %, до Фонду соціального страхування від безробіття – 4 %. Малі підприємства здійснюють лише відрахування до Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві за страховими тарифами, які визначає Фонд страхування від нещасного випадку залежно від класу професійного ризику виробництва.

Особливої уваги заслуговують розрахунки платників єдиного податку з Пенсійним фондом.

Суб’єкти малого бізнесу мають нараховувати пенсійні внески на зарплату своїх працівників у порядку, передбаченому законодавством, у повному обсязі. Це однаково стосується як юридичних осіб, так і підприємців. Всю суму нарахованих внесків необхідно показати в щомісячному звіті — Розрахунку суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті (далі — Звіт).

Крім того, отримані Пенсійним фондом 42% єдиного податку зараховують у рахунок сплати пенсійних внесків. Для цього разом із щомісячним Звітом необхідно подавати копію документа, що засвідчує сплату єдиного податку. Підраховану на його підставі суму, яка підлягає заліку в рахунок пенсійних внесків, співробітник Фонду заносить до облікової картки платника.

Таким чином, до зарахування беруться 42% від суми вже сплаченого єдиного податку, а не нарахованого. Тобто якщо підприємство перебуває на спрощеній системі оподаткування з 1 січня 2007 року, єдиний податок за січень воно сплачуватимете з 1 по 20 лютого. Тому, виплачуючи зарплату або аванс у січні, слід мати на увазі, що до Пенсійного фонду в цьому місяці ще нічого не надійшло і тому доведеться перерахувати пенсійні внески повністю. Зарахування цих сум можливе лише з дня, коли 42% потрапить до Пенсійного фонду.

Якщо сума нарахованих пенсійних внесків (33,2%) перевищує 42% від суми сплаченого єдиного податку, тоді суб’єкти малого бізнесу різницю перераховують до Пенсійного фонду в строки, обумовлені законодавством для сплати пенсійних внесків.

Але як бути, коли навпаки — 42% від єдиного податку більші за суму нарахованих пенсійних внесків? Згідно з п. 11.17 Інструкції №21-1 допустимі два варіанти дій. Перший —зарахувати суму такого перевищення в рахунок сплати майбутніх платежів. Другий — повернути надмірно сплачені кошти собі на рахунок, для чого необхідно подати органу ПФ відповідну заяву.

До того ж при проведенні зарахування бажано скласти акт звірки з Пенсійним фондом, що в майбутньому допоможе уникнути розходження ваших даних обліку з даними Фонду.

А тепер пропонуємо розглянути числові приклади з проводками за спрощеним Планом рахунків.

Приклад.Підприємство, яке перейшло на спрощену систему оподаткування, сплатило єдиний податок за січень у сумі 3000 грн. Пенсійні внески (33,2%), нараховані на січневу заробітну плату становлять 1500 грн. Виплату заробітної плати проведено у лютому (табл. 8.3).

 

Таблиця 8.3








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 833;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.