Лекція №6

Навчальні питання:

1. Ливарне виробництво. Сутність лиття. Переваги та недоліки лиття, його значення в машинобудуванні. Загальна схема ливарного виробництва.

2. Виготовлення виливків у піщаних формах.Формуючі та стержневі суміші.Технологія виготовлення виливків. Склад ливникової системи та її вплив на якість виливків.Сфери застосування литва в піщаних формах.

 

Навчальне питання 1. Ливарне виробництво. Сутність лиття. Переваги та недоліки лиття, його значення в машинобудуванні. Загальна схема ливарного виробництва.

Сутність ливарного виробництва полягає в тому, що фасон­ну деталь або заготовку виготовляють заливанням рідкого ме­талу в ливарну форму, порожнина якої за розмірами і конфігу­рацією відповідає деталі. Деталі або заготовки, виготовлені таким способом, називають виливками. Після затверднення ви­ливки вибивають з форми і для надання їм відповідної точності піддають механічній обробці.

Можуть бути піщано-глинисті (разові), металеві (постійні), алебастрові, гіпсові, цементні (напівпостійні) та інші ливарні форми. Широке застосування литих деталей у машинобудуван­ні пояснюється тим, що виливки можна робити як простої, так і складної конфігурації, до того ж з різних металевих сплавів. Маса виливків може становити величину від кількох грамів до сотень тонн, товщини стінок—від десятих долей міліметра до сотень міліметрів і довжина — до кількох метрів. Виливати можна будь-яку кількість однакових виливків, які порівняно з заготовками, зробленими іншими способами, здебільшого ближ­чі за формою і розмірами до потрібних. Ось чому в загальному машинобудуванні маса виливків становить до 60, а у верстато­будуванні— до 80% усієї маси машин і верстатів.

Потреба у виливках з важкооброблюваних сплавів для авіа­ції, ракетної техніки, суднобудування, радіоелектроніки, прила­добудування та інших галузей техніки зумовила розвиток нових методів точного лиття. Дальше вдосконалення технології ливарного виробництва, механізація і автоматизація всіх про­цесів, освоєння і впровадження прогресивних методів виготов­лення виливків зменшать обсяг їх механічної обробки і вартість, розширять галузі застосування ливарного виробництва в про­мисловості.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 878;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.