Конструктивні особливості стрілових кранів, їхня різноманітність

До стрілових кранів належать: настінні поворотні крани, пересувні по­воротні крани на залізничному, автомобільному, пневмоколісному, гусе­ничному ходу, портальні, напівпортальні і баштові крани.

Настінні поворотні краниу вигляді стріли або консолі, змонтовані на поворотній колоні, застосовуються на невеликих вантажних майданчиках зпостійним коротким фронтом робіт.

Поворотні пересувні стрілові кранивикористовують на вантажно-розвантажувальних роботах за звичайної довжини фронту робіт або коли райони виконання робіт віддалені один від одного, а використання окре­мих кранів у кожному районі неефективно.

Поворотні самохідні стрілові, а також портальні і баштові крани скла­даються із двох основних частин:

• ходової, яка являє собою нижню несучу раму з колесами і приводом
для переміщення самого крана;

поворотної,яка являє собою платформу з крановими механізмами,
стрілою і її оснащенням.

Найкоротша горизонтальна відстань між вертикальною лінією, на якій розміщена вісь обертання крана, і вертикальною лінією, що прохо­дить через точку підвішування вантажу, називається вильотом стріли.

Залежно від умов експлуатації і технічних можливостей, крани поділяються на:

стаціонарні і пересувні;

рейкові і безрейкові;

повноповоротні і неповноповоротні;

з постійним і змінним вильотом стріли.

6.9.2. Крани на залізничному ходу

Крани на залізничному ходу - це універсальні повноповоротні са­мохідні стрілові крани з дизель-електричним приводом, які переміщують­ся по залізничній колії. В них також передбачається можливість роботи з кабельним живленням від зовнішньої мережі змінного струму 380В.

На рис. 6.37 показано загальний вигляд крана на залізничному ходу. Кран складається з неповоротної платформи 1, змонтованої на двох

 

двовісних візках 2 на залізничному ходу, з яких дві осі є приводними. Платформа обладнана типовими залізничними автозчепами 5. На кожно­му буферному брусі над рейками колії є по два захвати 4, які прикріплю­ються до головок рейок і служать попереджувальним засобом на випадок перевантаження крана. На кінцях рами платформи змонтовані виносні опори з домкратами (аутригерами) 3, які використовуються для збільшення стійкості крана при підйомі вантажу. Рама неповоротної плат­форми підресорена, для збільшення жорсткості крана в робочому поло­женні передбачені вимикачі ресор.

На опорному кільці 6, укріпленому на нерухомій платформі, переко­чуються опорні котки поворотної платформи 7. Платформа обертається навколо центральної цапфи. На поворотній платформі всередині кабіни 8 змонтована дизель-генераторна установка, яка складається з дизеля,

 

 

з'єднаного валом з генератором. Генератор живить електроенергією елек­тродвигуни механізму підйому і опускання вантажу, механізму підйому і опускання стріли (зміни вильоту) і механізму обертання поворотної плат­форми. До поворотної платформи шарнірно прикріплена вантажопідйом­на стріла крана 9, верхня частина якої утримується стріловим поліспастом 10. Зі зміною вильоту стріли змінюється вантажопідйомність крана. Ме­ханізм переміщення крана складається з електродвигуна, підвішеного до неповоротної платформи, і зубчатої передачі руху від електродвигуна до осей коліс.

Крани КДЕ-161, КДЕ-162, КДЕ-163, КДЕ-251, КДЕ-252обладнуються 15-метровою стрілою з ковшем, грейфером чи гаком, деякі з них мають 5-метрову вставку для подовження стріли до 20 м. Вантажність кранів 16 і 25 т. Проте слід пам'ятати, що реалізація вантажності стрілового пересув­ного крана залежить від вильоту стріли, типу змінного вантажо-захватно-го обладнання і додаткових виносних опор, як це зображено на рис. 6.38.

Крани застосовуються на вантажних площадках місць загального ко­ристування і під'їзних коліях на перевантаженні навалочних і штучних вантажів.

У таблиці 6.4 приводяться технічні характеристики основних типів таких кранів.

 

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 1902;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.