Будова мостового крана

Мостовий кран складається із таких основних частин:

пересувний міст(жорстка рама, ферма чи балка на ходових колесах,

які переміщуються на рейках);

рейкова колія,що укладається на підкранових балках;

естакада або стіни складської будівлі,на яких розміщуються балки з

підкрановими рейками.

Відстань між осями підкранових рейок, на які опирається міст, нази­вають прольотом крана.

Уздовж моста пересувається візок, який має механізми для підйому вантажів і переміщення самого візка. До моста кріпиться кабіна машиніс­та крана. Управління краном може здійснюватись також кнопковим пуль­том з підлоги чи іншого місця складу.

Мостові крани мають три механізми управління:

пересування моста;

пересування візка на мосту;

підйому і опускання вантажу.

За конструкцією моста мостові крани бувають одно- і двобалочні.

Крани мостові однобалочні з електроталлю виділяються легкістю конструкції моста. Вони використовуються для підйому і переміщення вантажу масою до 5 т. Міст однобалочного крана (рис. 6.30) являє собою двотаврову пересувну балку 1, яка опирається на поперечні кінцеві балки 5. Для роботи підйомного механізму і переміщення його вздовж балки використовується електроталь (тельфер) 3. Ходові колеса кінцевих балок приводяться в рух від загального вала центрального приводу, якщо проліт невеликий (до 11 м), або мають роздільні приводи за великих прольотів. Управління краном може здійснюватися з кабіни 2 або дистанційно.

 

За малих прольотів використовують допоміжну ферму 4 для надання крану жорсткості в горизонтальній площині, а за великих прольотів вико­ристовують вертикальні ферми жорсткості, з'єднані між собою горизон­тальними зв'язками і балками, до яких кріпиться двотаврова пересувна балка.

Прогонна частина моста двобалочного крана (рис. 6.31) має дві го­ловні несучі балки 4, жорстко з'єднані з кінцевими поперечними балка­ми 1. Головні несучі балки виготовляють коробчастого профілю з виріза­ми 5 для полегшення конструкції, можуть бути також трубчастої конст­рукції. До головних балок прикріплені кронштейни для розміщення на них площадок з приводами 2 механізмів переміщення моста, кабіни уп­равління З, допоміжної кабіни 11 для обслуговування крана, кабелю жив­лення 6 або тролеїв.

Міст крана рухається на рейках, які розміщуються на балках естакад, якщо кран працює на відкритих площадках, і на колонах або кронштейнах 13, які виступають у стінах будівлі, якщо кран працює в закритих складах,

цехах або інших приміщеннях. Коли механізми переміщення моста розміщуються на окремих майданчиках біля кінцевих балок, то такий привод переміщення моста називається роздільним. Кожен з механізмів складається з електродвигунів, гальм і редуктора, який передає рух на хо­дові колеса, встановлені на поперечних кінцевих балках моста.

На мостових кранах для переміщення моста також застосовуються центральні повільно- або швидкодіючі приводи. У повільнодіючих приво­дах електродвигун через редуктор обертає вал, який складається з окре­мих секцій, з'єднаних муфтами, і на кінцях якого насаджені ходові колеса моста. У швидкодіючому приводі двигун безпосередньо приводить у рух вал, а кожне ходове колесо приводиться в рух через редуктор, який розміщений біля кінцевої балки моста, аналогічно як у роздільному при­воді. В останньому випадку діаметр трансмісійного вала менший, тому що він передає значно менший обертальний момент.

На рейках, які розміщені вздовж головних балок, переміщується ванта­жопідйомний крановий візок 7. На рамі візка змонтовані: головний ме­ханізм підйому вантажу 9, допоміжний механізм підйому 8 і механізм пе­реміщення візка 10. Струм до крана підводиться тролейними проводами 12.

На рис. 6.32 показано загальну будову вантажопідйомного візка мос­тового крана.

Механізм переміщення візка складається з електродвигуна 11, на валу якого встановлено електромагнітні гальма 8, з'єднані з редуктором 7. Ре­дуктор передає рух валу 9 приводних коліс 10, які переміщуються на рей­ках моста.

Головний механізм підйому складається з двигуна 12, з'єднаного зуб­чатою муфтою з валом, на якому розміщені електромагнітні гальма 4. Ці гальма з'єднані з редуктором 3, який передає обертальний рух канатному барабану 13. Барабан для стального каната має праве і ліве намотування, що унеможливлює горизонтальне переміщення вантажу при його підйомі чи опусканні.

На здвоєному поліспасті з несучими гілками стальних канатів підвішена обойма з гаком 6 максимальної вантажопідйомності. Механізм допоміжного підйому складається з двигуна 2, вала 1 з електромагнітними гальмами 16, редуктора 15, канатного барабана 14, поліспаста з підвіше­ною обоймою та гаком 5. Головний і допоміжний механізми мають мостові крани вантажопідйомністю більше 10 т, що дозволяє важкі вантажі піднімати головним механізмом з меншою швидкістю, а менш важкі з більшою швидкістю — допоміжним. Менш потужні мостові крани обхо­дяться одним підйомним механізмом.

 

Мостові крани загального призначення виготоляються вантажопід­йомністю від 5 до 50 т.

Крім мостових кранів загального призначення, виготоляються мос­тові крани електричні грейферні вантажопідйомністю 2, 5, 10, 15 і 20 т. Крани мостові електричні магнітні виготовляються вантажопідйомністю від 5 до Ют. Крани мостові електричні магнітно-грейферні зі змінним грейфером і магнітом бувають вантажопідйомністю 5, 15 і20 т.

До недоліків мостових кранів можна віднести велику вартість естака­ди, що влаштовується уздовж всієї площадки, на якій виконуються ван­тажно-розвантажувальні операції.

Різновидністю кранів мостового типу (ближче до мостових кранів, ніж до козлових) є кран-балка(кран, ходові колеса якого опираються на підвішені і жорстко прикріплені до стелі рейки) і кран-штабелер(для піднімання, укладання і переміщення вантажів при зберіганні їх у різних ярусах критого складу).

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 8371;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.