Анатомо - фізіологічні особливості нервової

}

 

Одеса 2013

1. Актуальність теми. Специфічна функція клітин, органів і систем, координація їх функцій в цілому організмі здійснюються за допомогою нервової регуляції. Сучасний діагностичний процес при соматичних захворюваннях не можливий без вивчення стану нервової системи. Успіх застосування неврологічних досліджень в практичній діяльності лікаря залежить від знання нервової системи і її особливостей у дітей.

Цілі

Учбова мета: а) ознайомити студентів з методикою оцінки нервово-психічного розвитку дітей; б) ознайомити студентів з клінічними ознаками поразок нервової системи і з сучасними методами її обстеження; в) ознайомити студентів з прийомами догляду за дітьми з патологією нервової системи.

Виховна мета: Використання клінічних спостережень дітей з порушеннями нервової регуляції в процесі читання лекції сприяє формуванню у студентів чуйного відношення до дітей. У лекції повинне бути продовжене виховання у студентів клінічного і наукового мислення.

3. План і організаційна структура лекції:

Основні етапи лекції, та їх зміст.   Цілі у ступенях абстракції Тривалість Тип лекції.Місце проведення, обладнання Спосіб активізації, виховного впливу
I. Підготовчий етап 1. Актуальність проблеми та визначення навчальної мети 2. Ціль       Аудиторія кафедри Таблиці, слайди, кодограми Зворотний зв'язок   Контрольні запитання
II   Основний етап 3. Анатомо-фізіологічні особливості нервової системи. 4. Методика клінічного неврологічного обстеження дітей різного віку. 5. Особливості спинномозкової рідини у дітей та семіотика її змін при патології. 6. Семіотика основних захворювань нервової системи. 7. Порушення ембріогенезу та природжені вади нервової системи у дітей. 8. Догляд за дітьми з патологією нервової системи .       II   II   II   II     I     » -»-»-»-» » -»-»-»-» » -»-»-»-» » -»-»-»-» » -»-»-»-» » -»-»-»-»   » -»-»-»-» » -»-»-»-» » -»-»-»-» » -»-»-»-» » -»-»-»-» » -»-»-»-»  
III   Заключний етап 9. Резюме лекції 10. Відповіді на запитання студентів 11. Рекомендації для самостійної підготовки       » -»-»-»-»   » -»-»-»-»  

4. Зміст лекційного матеріалу. В результаті логічно-дедуктивного аналізу змісту лекції складений лекційний план. Зміст лекції тісно пов'язаний з курсом анатомії і фізіології, де студенти освоїли основи анатомії і фізіології системи. Курс пропедевтики педіатрії є базою для освоєння особливостей семіотики поразок нервової системи у дітей.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Нервову систему обґрунтовано називають головною і основною системою живого організму, що управляє внутрішнім світом і зовнішніми проявами життєдіяльності людини. Саме нервова система забезпечує людині якнайкраще пристосування до постійно змінних умов внутрішнього і зовнішнього середовища. Вона є основним інструментом пізнання світу, і це пізнання починається ще з внутрішньоутробного періоду розвитку дитини, коли вона вперше чує музику, відчуває настрій і емоції матери.

В процесі функціонування нервова система людини формує прояви відчуттів і рухів, відповідає за поведінку, письмову і усну мову, уміння мислити.

Коли ми говоримо про головний мозок дитини, потрібно враховувати, що до моменту народження вся його нервова система, у тому числі і головний мозок, функціонально незрілий і повністю не сформований.

Нервова система розвивається на ранніх етапах ембріонального розвитку і зазнає складних перетворень в своєму формуванні.

У новонароджених вага головного мозку складає 1/8 маси тіла (близько 400 гр.), у хлопчиків вага декілька вище, ніж у дівчаток. У новонароджених вже достатньо виражені борозни, звивина. До 9-ти місяців життя маса мозку подвоюється, до кінця 1 року вона складає 1/10 - 1/11 частини маси тіла (близько 1000 гр.). Слід пам'ятати наступні анатомо-фізіологічні особливості будови нервової системи дитини.

Анатомо - фізіологічні особливості нервової








Дата добавления: 2014-12-13; просмотров: 2895;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.