Вікові особливості складу спинномозкової рідини

  ПОКАЗНИКИ ВІК ДІТЕЙ
до 14-го дня з 14-го дня до 3 мес 4-6 місяців старше 6 місяців
Колір і прозорість Часто ксантохромія, кров'яна, прозора Безбарвна, прозора Безбарвна, прозора Безбарвна, прозора
Білок г/л Цитоз в 1мкл Вид кліток 0,4-0,8 3/3-30/3 Переважно лімфоцити, одиничні нейтрофіли 0,2-0,5 3/3-25/3 Переважно лімфоцити 0,18-0,36 3,3-20,3 Лімфоцити 0,16-0,24 3/3-10/3 Лімфоцити
Проба Панді Цукор, міль/л Від + до ++ 1,7 – 3,9 До + 2,2 – 3,9 Рідко + 2,2 -4,4 - 2,2 -4,4

 

У новонароджених більш функціонально зрілим в морфологічній будові є спинний мозок. Він відносно довший, ніж у дорослого, доходить до третього поперекового хребця. Проекція сегментів в цьому періоді не відповідає хребцям. Надалі зростання спинного мозку відстає від зростання хребта і в результаті цього досягається їх відповідність. Остаточно зростання закінчується до 5-6 років. Нижній сегмент спинного мозку розташований у новонародженого на рівні 3 поперекового хребця, а до 4-5 року між 1 і 2 поперековим. Ці особливості необхідно пам'ятати при проведенні люмбальної пункції.

Спинний мозок до моменту народження має більш закінчену будову, до 2 років він майже відповідає спинному мозку дорослого і функціонально досконаліший, ніж головний мозок.

Периферична нервова система ще недостатньо добре покрита мієліном. Процеси мієлінізації відбуваються нерівномірно. Так, мієлінізація черепномозкових нервів здійснюється в перші 3-4 місяці життя і закінчується к 3- 5- рокам.

Вегетативна нервова система вже функціонує у новонароджених, причому превалює симпатичний відділ над парасимпатичним (цим пояснюється тахікардія).

Найбільш ранима нервова система на 5-7 тижнівнутріутробного розвитку, цей період вважається критичним в її розвитку. При дії несприятливих чинників в цей період у дитини можуть виникнуть різні важкі ембріопатії (поразки ЦНС).

У недоношеної дитини можна викликати майже всі рефлекси автоматизму (смоктальний, ковтальний, Бабкина, Меро та ін.).

У недоношених дітей більш виражена підкіркова функція. Цим пояснюється у них гіпорефлексія, гіпотонія м'язів, тремор кінцівок і підборіддя, легкий атетоз, може бути легка непостійна косоокість, дрібний непостійний горизонтальний ністагм. Ці неврологічні зміни можуть спостерігатися до 2-3тижня життя. Термін їх зникнення прямо залежить від ступеня недоношеності.

У недоношеної дитини високо ранима нервової системи (це пов'язано з підвищеною ламкістю судин, недостатністю гуморальних чинників) тому частіше зустрічаються черепномозкові травми.








Дата добавления: 2014-12-13; просмотров: 2073;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.