Послідовність оцінки ступеня нервово-психічного розвитку

1. Виявлення умінь даної дитини з урахуванням провідних показників розвитку, характерних для даного вікового періоду.

2. Визначення показників нервово-психічного розвитку для дитини даного віку на підставі стандартних таблиць.

3. Зіставлення рівня нервово-психічного розвитку даної дитини з фізіологічними показниками розвитку дітей даного віку.

4. Виявлення відхилень в нервово-психічному розвитку даної дитини на підставі показників нервово-психічного розвитку дітей даного віку в нормі.

Як приклад раннього виявлення відхилень в нервово-психічному розвитку дитини можна привести історію розвитку хлопчика з Ростова.

Мати 9-річного хлопчика виявила, що її син із задоволенням відриває голову кошеняті. Вона звернулася до відомого ростовського професора А. Бухановського, фахівця з серійних маніяків, що брав участь в справі Чикатіло.

Хлопчик розповів, що любить гуляти по кладовищу, а вид розтерзаного бездиханного тіла йому дуже подобається. Будь-які тварини, що потрапили під гарячу руку краще за всякі іграшки.

Лікарі дали висновок: якщо не лікувати дитину вона стане серійним вбивцею. Пацієнта лікували протягом 12 років. Хлопець вивчав літературу, боявся повторити лиходійства відомих злочинців. Лікарі вважали його успішним пацієнтом, оскільки по характеру він не був вбивцею. Надалі він поступив в інститут, зустрічався з дівчиною. Враховуючи свій стабільний стан, він відмовився від послуг медиків.

Після завершення навчання, роботу за фахом він не знайшов. Його знов привернуло споглядання мертвих тіл, в зв'язку з чим спробував влаштуватися санітаром в морг. Проте за місце роботи запитали 3 тисячі доларів, а грошей у нього не вистачило. Ці обставини привели до того, що він почав вбивати. Спочатку убив п'яну бродягу, смертю якої ніхто не зацікавився. Це йому розв'язало руки. Потім він убив п'ятирічного хлопчика. Ще в дитинстві маніяк описував, що уб'є стару і хлопчика. По висновку медичної експертизи його визнали осудним і засудили на 15 років позбавлення волі в колонії строго режиму. Він чітко усвідомлював, що скоює злочин, на відміну від психічно хворих людей. Все вищевикладене дозволяє зробити виводи про те, що пацієнти з порушеною психікою повинні все життя знаходитися під спостереженням медиків.

 

ОЦІНКА МИСЛЕННЯ (ІНТЕЛЕКТУ)

× - ОЛІГОФРЕНІЯ - природжена затримка розумового розвитку

ü- дебільність

ü- імбецильність

ü- ідіотія

× - ДЕМЕНЦІЯ - придбаний ступінь недоумства

 








Дата добавления: 2014-12-13; просмотров: 1110;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.