Клініка ДЦП

- рухові порушення у вигляді паралічів, дискоординацій

рухів, надмірних мимовільних рухів;

- розлади мови, психіки, розумова відсталість від олігофренії

до ідіотії, епілептичні напади;

- вегетативно-судинно-вісцелярно-обмінні порушення різноманітні: відрижки, блювота, болі в животі, відчуття голоду, підвищена спрага, гіпотрофія (рідше ожиріння), відставання у фізичному розвитку...

- важлива особливість! - відсутність прогресу і тенденції до

відновлення порушених функцій.

Діти з ДЦП - з недорозвиненою мовою, неповноцінною моторикою, сповільненими мімічними реакціями, гіперсалівацією мають вигляд більш глибоко розумово відсталих, чим це є насправді.

ПОШКОДЖЕННЯ СПИННОГО МОЗКУмають не менше значення і зустрічаються не рідше церебральних. Найбільший відсоток пошкоджень спинного мозку спостерігається після пологів в тазовому передлежанні, коли найбільше навантаження падає на шийне і поперекове потовщення хребта. Нижні відділи спинного мозку ушкоджуються в результаті тяги за тулуб (при тазовому передлежанні). Тяга екстрактором, щипцями, бинтом Вербова і так далі - не менше ушкоджують спинний мозок. Клінічні прояви відрізняються поліморфізмом.

ПЛЕКСИТИвиявляються гіпотонією м'язів, (пізніше) гіпотрофією і гіпорефлексією. При цьому плече приведене і ротировано всередину, передпліччя розігнуте, кисть в долонній флексії, больові подразники не викликають реакції.

ПАРАЛІЧ ЕРБА-ДЮШЕНА (С5 - С6) - т.з. проксимальный параліч - переважно порушена функція плеча.

ПАРАЛІЧ ДЕЖЕРІН-КЛЮМПКЕ (С7 - С8) дистальний параліч - страждають дистальні відділи. Кисть безвольно звисає, чутливість при цьому збережена.

Ведучими в клінічній картині при пошкодженнях спинного мозку є рухові порушення: спастичний тетрапарез - гіперрефлексія і гіпертонія.

Якщо пошкодження локалізуються на рівні шийного потовщення - млявий парез в руках і спастичний в ногах.

При локалізації в поперековому потовщенні - нижній спастичний парапарез.

При важких пошкодженнях спинного мозку спостерігаються порушення тазових органів - затримка сечі відразу після пологів, наполегливі закрепи.

Кривошия також є одним з симптомів пошкодження спинного мозку - при поразці хребетних артерій рефлекторно нахиляється голова з тим щоб поліпшити кровопостачання мозку.








Дата добавления: 2014-12-13; просмотров: 1032;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.