Пульт управління і деякі особливості експлуатації електровозів

При розміщенні апаратури в кабіні машиніста основна увага звер­тається на зручність користування апаратами управління і виконання умов техніки особистої безпеки і безпеки руху.

Крісло машиніста установлюється праворуч і повинно дозволяти уп­равляти поїздом стоячи або сидячи в кабіні (рис. 4.30, 4.31), близько біля крісла машиніста мають розміщуватись ліворуч контролер машиніста, а праворуч кран машиніста і кран допоміжного гальма. Перед кріслом ма­шиніста установлюється панель з вимірювальними приладами і сигнальни­ми лампочками. Поблизу також знаходиться кнопковий вимикач з кнопка­ми для піднімання струмоприймачів вмикання швидкодіючого або голо­вного вимикача, пуску вентиляторів, насосів та інших машин. Праворуч від крісла машиніста установлюється панель для подачі сигналів і підсипання піску, зверху знаходиться швидкостемір, який показує швидкість руху. Він також має самопишущий пристрій, який на паперовій стрічці записує пробіг електровоза, напрямок і швидкість руху, тривалість зупинок, три­валість користування автогальмами, тиск в гальмовій магістралі.

З лівого боку в кабіні розташовується крісло помічника машиніста. По­близу нього розміщені кнопкові вимикачі прожектора, буферних ліхтарів, електропечей, освітлення кабіни і ходових частин, штурвал ручного гальма, панелі з кнопками для подачі сигналів і вимірювальними приладами.

В кабіні машиніста влаштовуються також автоматична локомотивна сигналізація (АЛС), яка повторює сигнали дорожніх світлофорів, і радіо­зв'язок.

Рис. 4.30. Кабіна машиніста електровоза постійного струму:

1 — крісло помічника машиніста; 2 — штурвал ручного гальма;

З — швидкостемір; 4 — кран машиніста; 5 — панель вимірювальних приладів;

6 — панель вмикання сигналів і пісочниці; 7 — панель машиніста; 8 — панель

помічника машиніста; 9 — контролер машиніста; 10 — електричні печі.

Рис. 4.31. Кабіна машиніста електровоза змінного струму:

1 — швидкостемір; 2 — панель з приладами і сигнальними лампочками;

З — кран допоміжного гальма; 4 — кран машиніста; 5 — кнопкові вимикачі;

б — контролер машиніста; 7 — крісло машиніста; 8 — штурвал ручного гальма;

9 — електричні печі; 10 — кнопковий вимикач; 11 — панель з приладами.

1 2 З

 

 

1 13 12 11 10

Рис. 4.32. Пульт машиніста електровоза ВЛ80":

1 — група сигнальних ламп; 2 — тумблери дистанційного перемикання апаратури управління; 3 — тумблери вимикання освітлення; 4 — контрольно-вимірювальні прилади; 5 — кнопкові вимикачі управління; 6 — гальмова рукоятка; 7 — кнопка пильності; 8 — лампа підсвічування покажчиків поло­ження; 9 — покажчик положення головної гальмової рукоятки; 10 — виріз, в який вставляється рукоятка; 11 — покажчик положень реверсора і ослаблення збудження; 12 — покажчик зон і положень штурвала; 13 — головний штурвал контролера машиніста.

Таке розміщення апаратури в кабінах характерно для усіх електро­возів з невеликими відмінностями в електровозах постійного струму (рис. 4.30) і змінного струму (рис. 4.31). Помітно відрізняється пульт управління електровоза ВЛ80р (рис. 4.32), в контролері якого головна ру­коятка виконана у вигляді штурвала, а в деяких електровозах моделей ЧС — головну рукоятку замінюють кнопки.

Підготовка електровоза до роботи здійснюється в такій послідовності: спочатку вмикають акумуляторні батареї, освітлення, перевіряється поло­ження роз'єднувачів, струмоприймача, випрямлячів і вимикачів тягових двигунів. Після цього піднімається струмоприймач, вмикаються кнопки сигналізації, електроланцюгів управління, замикаються силові і допоміж­ні електричні ланцюги, вмикаються вентилятори і компресори. Реверсив­на рукоятка установлюється в положення «вперед» або «назад», а головна рукоятка контролера - на 1-шу позицію, перевіряються силові ланцюги тягових двигунів на амперметрах, а також перевіряється дія автоматично­го і прямодіючого гальм, інших приладів і систем. У зворотній послідо­вності виконуються машиністом операції після закінчення роботи.

Забороняється випуск електровоза із депо навіть з одним несправним тяговим двигуном, струмоприймачем, акумуляторною батареєю, випрям­лячами, допоміжними машинами, приладами і реле захисту.

Електровози можуть з'єднуватись і працювати в системі багатьох оди­ниць, тобто управлятись з однієї кабіни одним машиністом. Подвійну тя­гу можуть складати електровози тільки однієї серії, з однаковими тягови­ми і швидкісними характеристиками.

 








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 1270;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.