Види навчання. Методи навчання

Види навчання:

- за предметним змістом – навчання мови, фізики, математики;

- за метою – засвоєння понять, вироблення умінь та навичок;

- за організацією способу навчання – традиційне, проблемне, програмоване.

Традиційне навчання є інформаційно-повідомлючим, містить усі умови і передумови засвоєння знань, ефективна реалізація визначається індивідуально-типологічними особливостями учнів (н-д, аналітики більш здібні у традиційних формах навчання).

Проблемне навчання полягає у створенні, організації проблемних ситуацій, їх усвідомленні, прийнятті і розв’язанні в процесі спільної діяльності учнів і вчителя при максимальній самостійності перших.

Проблемне навчання сприяє реалізації двох цілей: формування необхідної системи знань, умінь і навичок, досягнення високого рівня розвитку школярів, розвиток здатності до самоосвіти.

Засвоєння навчального матеріалу відбувається в ході активної пошукової діяльності учнів, в процесі розв’язання ними системи проблемно-пошукових задач.

Самостійне та індивідуальне навчання за завчасно розробленою навчальною програмою за допомогою особливих засобів навчання, що забезпечують кожному можливість здійснення процесу учіння у відповідності з деякими індивідуальними особливостями (індивідуальний темп навчання тощо) називається програмованим навчанням. Програмоване навчання ґрунтується на принципах послідовності, доступності, систематичності і самостійності. Головним елементом виступає навчальна програма, що являє собою впорядковану послідовність задач.

Програмоване навчання отримало новий розвиток як алгоритмізоване. Виявлення або побудова у змісті і в процесі навчання алгоритмів і пред’явлення їх у будь-якій формі програми діяльності учіння або викладання називається алгоритмізацією навчання. Алгоритм може бути відомий або заданий в евристичних задачах (передбачає пошук плану і методу розв’язання). Тализіна на критику цього виду навчання вказувала, що потрібно програмувати не порції навчального матеріалу, а саму навчальну діяльність учня (теорія поетапного формування розумових дій).

Методи навчання – певна ”організація діяльності учнів з навчальним матеріалом. Метод визначає, які властивості і відношення в цьому матеріалі, які операції і як саме формуються в учнів” (Г.С.Костюк).

Метод навчання реалізується в системі навчальних впливів, у способі включення учнів в учбову діяльність, в організаційних формах навчання.

Виокремлюють методи навчання за характером діяльності учнів та методи навчання за характером діяльності вчителя (дати характеристику, схема).








Дата добавления: 2014-12-12; просмотров: 1120;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.