Гуманізація освіти та діалогічний підхід

Аналіз практики шкільного навчання та вимоги до знань, умінь і навичок школярів вказують на потребу забезпечення особистісного підходу у педагогічній взаємодії. На теперішній час актуальними стають питання гуманізації освіти та забезпечення активності кожного учасника взаємодії. Саме такі особливості ставлення до змісту навчальної взаємодії складають основу для розробки сучасних технологій навчання.

Останнім часом усе більше уваги приділяється питанням особистісно-зорієнтованого освітнього процесу, тобто такого процесу в освіті, який зорієнтований на особистість. . “Педагог сьогодні повинен не стільки вчити, скільки розуміти і відчувати як дитина вчиться”. (В.Гузєєв).

В особистісно-зорієнтованому освітньому процесі головною діючою одиницею є діалогічна цілісність: особистість учня – особистість педагога. Окрім того, сам учень як індивід не є центром освітнього процесу. Таким центром є його особистість, точніше, вісь: особистість у минулому – тепер – у майбутньому. Сутність освітнього процесу згідно з особистісно-зорієнтованим підходом полягає в створенні умов для освіти особистості – формування образу “себе-в-бутті”. Це розкриття і максимальний розвиток усіх сутнісних сил людини, її здібностей та інтересів, створення умов для самореалізації особистості в умовах певного соціуму і певної культури.

Мета особистісно-зорієнтованої освіти полягає у створенні оптимальних умов для розвитку і становлення особистості як суб’єкта діяльності і суспільних відносин, що будує свою діяльність і стосунки відповідно до стійкої ієрархічної системи гуманістичних і буттєвих (екзистенціальних) особистісних цінностей.

У діалогічній стратегії реалізується особистісна, індиві­дуальна позиція суб'єкта. Водночас, як слушно зауважує О.В.Киричук: "...духовне розкриття себе іншому, засвоєння його цінностей, прилучення до його внутрішнього світу по­єднується з усвідомленням своєї унікальності, відмінності від партнера, з набуттям внутрішньої цілісності, незалежно­сті".

Гуманізація освітнього процесу спрямована на визнання цінності учасників навчальної взаємодії, їх сутнісних характеристик, життєвих смислів, мотивів, інтересів. Діалогічний підхід визначає пріоритетність особистісних особливостей учителя і учнів.

Успіх навчально-виховного процесу у школі у значній мірі детермінується виявленням його учасниками сво­їх можливостей та здібностей, оптимальним вибором учителем засобів і способів педагогічної діяльності, що відповідають його індивідуальним особливостям та індивідуальності учнів.








Дата добавления: 2014-12-12; просмотров: 1081;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.