Розділ 2. Власне, про охотницьке військо в Гетьманщині.

Що до цього, то мені стаття Заруби здалась більш інформативною і там менше води. Напишу про це далі.

АЛЕтут варто зазначити, що Сокирко не погоджується з Зарубою, котрий вважає першим та єдиним полком, той котрий очолював Новицький, а типо всі інші полковники служили за гроші всім кому завгодно. Сокирко ж розповідає і про Височана, і про Кіяшка…блаблабла…Також говорить, що розмежовувати «державне» та «приватне» військо в домодерному суспільстві, як це робить Заруба, неможливо. Також поділ найманих військ на «піхотні», «охотницькі», «комонні» Зарубою також є не дуже правильним, адже згідно із джерелами всі ці типи були синонімічними.

Про стан найманих полків початку 18 сторіччя сказати можна ось що. Управління ними у воєнний час, а також усі кадрові питання перейшли до компетенції російських органів (Військової та Іноземної колегій, Сенату, Укр. дивізії). На місцевому рівні (в адміністративно-господарському відношенні) охотницькі полки залишалися під юрисдикцією гетьманського правління, Ген. військової канцелярії та Малоросійської колегії. Після поразки гетьмана І. Мазепи у його боротьбі за незалежність України кількість охотницьких полків істотно зменшилася. 1728 гетьману Д. Апостолу дозволено було мати лише 3 полки, які 1775 року перетворено на регулярні частини російської армії.








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 710;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.