Федорук А. В.

Не вийшло у мене почитати його статті, але я переглянула його дисертацію.) значить так. Наголошує на тому, що в сучасній історіографії відсутні роботи, де б широко було розкрито поняття, устрій та все таке… найманого війська. Він говорить, що найманство було породжено війною і ґрунтувалось на економічній основі. Ставить Україну (себто, Гетьманщину) на один рівень із іншими Європейськими країнами. В дисертації у нього присутня «боярська теорія» походження козацтва. Автор вважає, що важливим було те, що наймані козаки жили на порубіжних територіях, а отже мали зв’язки із іноземцями. Веде початок найманого козацтва від рицарства. Що наче пройшов час і настав час переформуватись рицарству у найманство. Тобто рицарі воюють за честь, а найманці за гроші. Зазначає, що найманська ідеологія козацтва не сприяла розвитку національної свідомості та консолідації українців.

Що до оснащеності, озброєння, внутрішньої організації, то він узагальнюючи повторює своїх попередників. Що до особливостей військового мистецтва, то тут Федорук нагадує, що наймані полки постійно були у боєготовності і багато часу приділяє участі козацьких найманих військ в іноземних війнах та походах. «Участь у численних воєнних конфліктах в Європі сформувала особливе військове мистецтво найманого козацького війська, в якому знайшли своє логічне поєднання тактичні принципи різноманітних військових систем держав Європи та країн Сходу.» от так.

Та от так. «Узагальнений військовий досвід, здобутий козацтвом в численних воєнних конфліктах Європи, творчо був використаний козацькими ватажками в подіях національно-визвольної боротьби кінця 16 – середини 17 ст. проти влади Речі Посполитої.»








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 942;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.