Лекція.

Кін 60-х років – створені поліційні війська, що пізніше переросли в професійні війська – охотницькі. Перші поліційні війська з’являються за Самойловича.

Сердюки з’являються за Дорошенка, піхота з молдован =)

Компанійці – кіннота.

Після Берестечка Б.Хмельницький починає формувати наймане військо за гроші. Це були іноземці, тому існували окремі сербські і окремі волоські формування.

У 60-х роках, коли Гетьманщина розділилась, найманство прискорило свій розвиток. Найманці були в особистій охороні гетьмана. Найманців обирають із місцевих кадрів, що відрізнялося від Європи. Наймані війська часів Хмельницького не мали сильного впливу.

1669 р. – Глухівські статті – вперше зафіксовано та запроваджено створення полку найманців з місцевого населення для охорони гетьмана.

Охотницькими були комплектування за добровільною згодою. Всі наймані полки перебували біля резиденції гетьмана.

Вже за Многогрішного створюються окремі формування поза тією тисячею, що була зафіксована у Глухівських статтях. З часів Многогрішного наймане військо стає складником військово-політичної організації Гетьманщини. Окрім реєстровців та найманців були ще надвірні війська, що охороняли особу гетьмана.

Наймані війська дуже рідко використовувались проти зовнішнього ворога, переважно брали участь у внутрішніх суперечках.

Соціально-етнічний склад полків був строкатим, але загалом це безземельні українські козаки. Потенційним охотником була людина, що вийшла за межі свого стану. Проводилось вербування у полки. Восновному вони були моноетнічними.

Утримувалось військо за рахунок податків, у разі чого полки розквартировували у місцевого населення.

Тактичною одиницею найманців був полк із призначеним полковником. Назва полку мала прізвище полковника, який ним керував. Мав до тисячі людей.

В джерелах не зафіксовано особливостей бойових порядків найманців. Це військо дуже часто використовувалось для збереження влади гетьмана.

Озброєння:

До найпочесніших видів зброї належала гармата (була одним із клейнодів). Гармати були різні, в основному іноземного походження. Використовувались тільки у найбільших експедиціях.

Найпоширеніша зброя – рушниця. Вони були різних калібрів та типів: гаківниці, самоколи, мушкети. Кулі відливали самостійно.

Одним із найулюбленіших видів зброї була шабля різних різновидів.

Також використовувались пістолі. Були і традиційні види зброї: списи, келепи, ножі.

Клейноди: хоругва, бунчук, булава, печатка.

Тактика козаків спиралася на велику рухливість, багато взято із Тридцятирічної війни. За потребою організовували табір із возів. Також тактика спиралась на ефективні вилазки.

Морські походи: в часи Руїни майже зведені нанівець. Флот будували для походів у 16 столітті. Перший державний флот створив Мазепа у 90-ті роки 17 століття. Цей флот був розгромлений турками. Після Мазепи військовий флот трансформується у торговельний.

Отже, на відміну від Європи, військо Гетьманщини було становим з елементами найманства.

 








Дата добавления: 2014-12-10; просмотров: 655;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.