Система управління якістю продукції. Міжнародні стандарти якості ISO 9000-9004 -2000

У передостанній версії міжнародних стандартів якості серії ISO 9000 редакції 1994 року й відповідних українських стандартів (наприклад, ДСТУ 3230-95 «Управління якістю й забезпечення якості. Терміни й визначення») система якості визначена як сукупність організаційної структури, методик, процесів і ресурсів, необхідних для здійснення управління якістю.

У діючому стандарті ISO 9000-2000 [1] (ДСТУ ISO 9000-2001) «Системи управління якістю. Основні положення й словник» система управління якістю визначається як система управління, що направляє й контролює діяльність організації з якості.

Вимоги до системи якості встановлені стандартом ДСТУ ISO 9001-2001 «Системи управління якістю. Вимоги» [2].

Цей стандарт не регламентує однаковість структури системи менеджменту якості або однаковість документації в різних підприємствах. Стандарт установлює вимоги до систем менеджменту якості. Вони загальні для всіх організацій з різних областей промисловості або економіки незалежно від продукції, що випускається. Цей стандарт не встановлює безпосередньо вимоги до продукції. Вимоги до продукції регламентуються іншими нормативними документами - технічними умовами, стандартами на продукцію, технічними регламентами, контрактними документами.

Стандарт ДСТУ ISO 9001-2001 містить вимоги до систем управління якістю, які можуть використовуватись для внутрішніх цілей організації, а також для сертифікації, або в контрактних цілях (аудит другою або третьою стороною).

Кінцевою метою створення й роботи системи управління якістю є максимальне задоволення споживачів й інших причетних осіб [1,2,3,4]. Для цього необхідно забезпечити наявність і гармонію між такими важливими основними елементами системи якості як відповідальність керівництва, документування, організаційна структура, ресурси, процеси. Взаємодія цих елементів показана на рис. 4.

 
 

 









Дата добавления: 2014-12-05; просмотров: 923;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.