Передумови Результати

 

Рис. 4. Взаємозв'язок елементів системи управління якістю

 

 

Розглянемо передумови створення й функціонування системи якості в організації, представлені на рис. 4.

Відповідальність керівництва складається з таких важливих аспектів його діяльності, як: виконання керівництвом узятих зобов'язань, орієнтація на споживача, політика в сфері якості, планування, відповідальності, повноваження й доведення інформації, аналіз з боку керівництва.

У певний момент часу керівник або керівники підприємства повинні усвідомити, що немає іншого шляху розвитку крім шляху якості, якщо підприємство не хоче залишитися позаду технічного прогресу або взагалі зникнути з ринку.

Один раз вставши на шлях якості, вище керівництво повинне постійно надавати докази виконання їм узятих зобов'язань перед собою й підприємством в області якості щодо розробки й впровадження системи менеджменту якості й постійного підвищення її дієвості. Для цього керівництво зобов'язане постійно доводити до персоналу організації ідею важливості задоволення вимог споживачів як основного джерела благополуччя організації, а також інших обов'язкових і регламентних вимог. Повинна бути розроблена й прийнята політика організації в сфері якості, сформульовані завдання підприємства в області якості, проведений аналіз існуючої системи керування підприємством, а також забезпеченості ресурсами.

Для підвищення задоволеності клієнтів вище керівництво повинне передбачати заходи щодо визначення й виконання їхніх вимог.

Керівництво відповідає за формування політики якості на підприємстві. Реалізація цієї політики залежить від того, наскільки добре розроблена й ефективно працює система якості. Політики якості оформляється документально. Керівництво забезпечує ознайомлення персоналу підприємства з політикою якості й домагається її сприйняття й схвалення.

Політика якості повинна відповідати цілям організації, містити зобов'язання виконання вимог споживачів і постійного підвищення дієвості системи управління якістю. На підставі прийнятої політики якості приймаються й надалі переглядаються завдання в області якості. Політика якості постійно аналізується вищим керівництвом з погляду збереження актуальності, і переглядається якщо є потреба.

З ініціативи й під контролем вищого керівництва в організації необхідно створити й задокументувати систему якості, забезпечити її функціонування й постійно підвищувати її ефективність.

Для цього необхідно виявити всі процеси, які прямо або побічно впливають на якість продукції. Визначити послідовність і взаємодію цих процесів. Намітити критерії ефективності процесів і методи їхнього виміру, необхідні як для оцінки досконалості процесів, так і для управління ними. Забезпечити наявність ресурсів й інформації, необхідних для протікання процесів і контролю над їхнім ходом. Організувати дії по контролю, виміру й аналізу процесів. Виконувати дії, необхідні для одержання запланованих результатів і постійного поліпшення цих процесів.








Дата добавления: 2014-12-05; просмотров: 722;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.