КОМБІНОВАНІ УРАЖЕННЯ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ ТА ЇХ ЛІКУВАННЯ

Комбінованими називають ураження, що викликаються декількома. (двома або більше) різними за своїм походженням пошкоджуючими, факторами. Комбіновані ураження можуть виникати в результаті прямої дії одного або декількох видів бойової зброї на організм, вторинних . пошкоджуючих факторів (наприклад, вогнищ пожеж) та розвитку надзвичайних ситуацій, що пов'язані з екстремальним впливом факторів зовнішнього середовища.

Патологічний процес, що виникає при комбінованому уражені, представляє собою не просту суму двох або кількох уражень, а складну реакцію організму, яка характеризується низкою якісних особливостей, серед яких Найбільш відчутно виступає взаємний вплив Компонентів комбінованого ураження. ;

Важлива умова правильної організації надання медичної допомоги масовому контингенту уражених - використання єдиної термінології. Термін "комбіноване ураження" можна застосовувати тільки до таких, при яких кожен з пошкоджуючих факторів призводить до виходу зі строю, порушує працездатність. При різній в часу дії декількох факторів комбінованими пошкодженням вважають ті, в яких час між їх дією не перебільшує тривалості перебігу першого ураження, в іншому випадку це будуть незалежні одне від одного послідовні пошкодження. Розглядаючи етіопатогенез комбінованих ушкоджень, слід виділяти ведучі та супутні фактори. Ведучим фактором комбінованого пошкодження е той, ступінь впливу якого на розвиток порушень функціонування органів та систем , організму найбільша. Супутні фактори вносять додаткові розлади до функції органів і систем, змінюючи прогноз травми. Супутніх факторів може бути декілька.

Виділити ведучий фактор ураження інколи надзвичайно важко. Для цього, щоб визначити, які фактори в комбінованому пошкодженні е ведучими, а які - супутніми, необхідно знати особливості клінічного перебігу кожного виду ураження окремо, враховувати фази патологічного процесу і важкості пошкодження.

Термін "комбіноване ураження" значить одночасно і дію пошкоджуючих факторів в момент ураження, і його результат, таким чином, патологічний процес, що призводить до втрати боєздатності або працездатності постраждалих негайно або через деякий час. Не дивлячись на те, що цей процес спочатку і до кінця розвивається по єдиному механізму, його зовнішні прояви динамічно змінюються. Частина з них тимчасово лишається прихованою, інші, що відображають інтергральну реакцію в преобладанні маніфестації ведучого компоненту, визначають клініку процесу в кожний конкретний момент.

Зараз немає єдиної загальноприйнятої класифікації комбінованих уражень. Умовно їх можна розподілити на дві групи: з преобладанням хірургічної або терапевтичної патології - в залежності від ведучого пошкоджуючого фактору.

Передбачити всі можливі комбінації пошкоджуючих факторів вельми складно, і сумнівно, щоб подібна класифікація мала би серйозне практичне значення. Ми обмежимося розглядом наступних двофакторних моделей комбінованих уражень хірургічного профілю:

- механо-термічні;

- мех.ано-радіаційні;

- механо-хімічні;

- механо-фізичні;

- механо-надзвнчайнофакторні;

- механо-інфекційні.








Дата добавления: 2015-01-02; просмотров: 3798;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.