СПОЛУЧЕНІ ПОШКОДЖЕННЯ КІЛЬКОХ КІСТОК ОБЛИЧЧЯ

Одночасне пошкодження кількох кісток обличчя зустрічається не часто і складає біля 5 % всіх переломів кісток обличчя. Разом з тим, це найбільш важкий вид пошкоджень, так як майже завжди супроводжується рядом загальних ускладнень - шок, струс чи забій головного мозку, перелом основи черепа та ін. В практичному відношенні найбільше значення з числа сполучених пошкоджень має одночасне пошкодження верхньої і нижньої щелеп.

Переломи обох щелеп діагностуються по тих же ознаках і тими ж методами, що використовуються при діагностиці ізольованих пошкоджені щелеп і інших кісток лицьового скелету. Такі потерпілі на протязі більш чи менш тривалого часу можуть знаходитись у непритомному стані з ознаками пошкодження головного мозку (брадикардія, анізокорія, лікворея та ін.).

Тому обстеження цих потерпілих повинно проводитись з особливої старанністю і в той же час з великою обережністю, особливо в перші години і дні після травми. У всіх випадках важких сполучених пошкоджень ще до початку спеціалізованих стоматологічних втручань, необхідно запросити для консультації невропатолога, офтальмолога та інших спеціалістів (по показаннях) для повноти обстеження і призначення комплексної терапії з приводу супутніх ускладнень.

На завершення необхідно відмітити, що пошкодження кісток обличчя деколи сполучаються з пошкодженнями інших областей тіла - шиї, верхніх кінцівок та ін. Деколи в силу переважаючого по важкості головного пошкодження потерпілі надходять в загально-хірургічні або інші спеціальні стаціонари, де лікар-стоматолог виступає вже в ролі консультанта і надає Відповідну спеціалізовану допомогу. Тону спеціаліст-стоматолог повинен бути достатньо ерудованим і в питаннях загальної травматології.








Дата добавления: 2015-01-02; просмотров: 912;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.