Особливості системи травлення новонароджених телят

 

За даними багатьох дослідників, травна система новонароджених телят за деякими морфологічними та функціональними ознаками відрізняється від травної системи дорослих тварин. Добре розвинуті телята народжуються з усіма молочними різцями і мають вісім корінних зубів або з молочними зачепами і молочними середніми медіальними зубами, а молочні середні латеральні зуби й окрайки, та також корінні молочні зуби прорізуються в перші дні життя [1,4,71,73].

Деякі дослідники пов'язують ступінь фізіологічної зрілості новонароджених телят з кількістю молочних різців при народженні,свідчить про те що наявність у новонароджених телят чотирьох і менше різців є ознакою гіпотрофії [1].

Слинні залози новонароджених телят значно розвинуті вчені відмічають, що слинні залози у телят добре функціонують з перших днів життя. Слина телят має лужну реакцію /рн 8,8 - 8,2/, амілаза в ній відсутня, зате слина молодих телят містить фермент ліпазу, який діє тільки на молочний жир. З віком активність ліпази знижується і до третього місяця життя повністю припиняється [46].

За розвитком шлунку і передшлунків телята раннього віку значно відрізняються від дорослих тварин. У них відносно добре розвинутий тільки сичуг, а передшлунки розвинуті слабо. В цей період, сичуг за об'ємом дорівнює приблизно трьом іншим відділам шлунка [15]. Після народження до 15 - денного віку у телят інтенсивно збільшується об'єм сичуга, передшлунки збільшуються в основному з місячного віку. Сосочки рубця починають з'являтися при поїданні рослинного корму.

Особливістю травної системи новонароджених телят є наявність у них травного жолобу, який тягнеться у вигляді напівзамкнутої трубки від травного отвору до сичуга і молоко по травному жолобі рухається в сичуг, минаючи передшлунки [71].

Змикання країв травного жолобу виникає рефлекторно в момент сосання рідкого корму.

В молозивний і ранній молочний періоди годівлі у телят переважає кишкове травлення, основна кількість поживних речовин перетравлюється в сичузі і тонкому відділі кишечника.

Кишечник новонароджених телят добре розвинутий, він складається, як і у дорослих тварин, із тонкого і товстого відділів [2,71].

У здорових новонароджених телят добре розвинутий сосальний рефлекс, який проявляється вже через 17 - 57 хвилин після народження. В результаті акту сосання молозиво дрібними і частковими порціями, змішуючись із слиною, надходить по стравоходу і травньому жолобі в сичуг.

Деякі автори повідомляють, що в перші 10 - 14 днів після народження, передшлунки телят активної участі в травленні не приймають [15]. Але у здорових новонароджених телят у рубці виникає періодична зміна вмістимого при збереженні постійного рН, і внаслідок цього не виникають умови для розвитку в ньому гнилісних процесів [42].

Після всмоктування поживних речовин, неперетравлені рештки кишкового вмістимого в кінці товстого відділу кишечнику формуються в фекалії, які виділяються в навколишнє середовище. У клінічно здорових телят за добу в середньому виділяється 120 г фекалій з вмістом 31,8 г сухої речовини і 2920 г сечі [71].

Проведені досліди повідомляють, що у вмістимому травного каналу новонароджених телят мікроорганізми відсутні.

Формування кишкової аутофлори, яка складається із стафілококів, ешеріхій, ентерококів, молочнокислих бактерій та інших мікроорганізмів, починається з перших годин життя і закінчується до 6 - 8 дня, іноді пізніше [1,53].

 








Дата добавления: 2014-12-30; просмотров: 1933;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.