Техніко-економічні особливості будівництва як галузі матеріального виробництва та їх вплив на економічні аспекти будівництва

 

Будівельна продукція створюється на певній, заздалегідь визначеній земельній ділянці, просто неба, що впливає на її вартість, яка залежить як від кон’юнктури цін на ринку землі, так і від природних умов (топографічних, інженерно-геологічних, кліматичних). Впродовж всього терміну будівництва будівельна продукція залишається нерухомою; знаряддя праці та робітники безперервно переміщуються відповідно до фронту виконуваних робіт. На відміну від промислових підприємств, у яких обсяги та номенклатура продукції обмежена виробничими потужностями, будівельні підприємства такого обмеження не мають. У разі необхідності та фінансової спроможності до будівництва можуть бути залучені додаткові виконавці та матеріально-технічні ресурси.

Відносно велика тривалість будівництва (виготовлення будівельної продукції) відволікає капітал інвестора з обороту на суттєво більші терміни, ніж у промисловості чи торгівлі. Це спричиняє необхідність надзвичайно ретельного обґрунтування економічної доцільності інвестицій. Тривалість технологічного циклу зумовила розмаїття форм розрахунків за будівельну продукцію: за етапи робіт, конструктивні елементи, авансові платежі, щомісячні або щоквартальні платежі, передоплата в окремих випадках тощо.

Розмаїття виробничих зв’язків. У будівництві приймають участь водночас сотні проектно-вишукувальних, науково-дослідних, будівельних та монтажних підприємств; заводи, що виготовляють основне технологічне обладнання; постачальники будівельно-монтажного обладнання та будівельних матеріалів, конструкцій, виробів; транспортні організації, банки та інші суб’єкти економіки. Ця обставина вимагає узгодження виробничих зв’язків як у просторі, так і в часі щодо оптимізації календарного планування з використанням сучасних інформаційних технологій.

 








Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 1410;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.