Учасники капітального будівництва як інвестиційного процесу

 

Учасниками інвестиційного процесу з капітального будівництва за ознакою виконуваних функцій можуть бути як юридичні, так і фізичні особи. Взаємовідносини між учасниками капітального будівництва як інвестиційного процесу наведені на рис. 1.2.

Інвестор здійснює попередню економічну та фінансову експертизу інвестиційного проекту, тобто оцінює його економічну доцільність та фінансову спроможність. Якщо висновки експертизи позитивні, то він фінансує будівництво за рахунок власних та позикових коштів; обирає організаційні форми будівництва. На базі прямих двохсторонніх угод або за результатами проведених на конкурсних засадах тендерів(торгів) інвесторобирає генпроектувальника, генпідрядника, постачальників технологічного обладнання, фінансово-кредитні установи тощо; призначає замовника; визначає принципові умови контрактів на будівництво. Інвестор має юридичні права на розпорядження результатами інвестування.

Замовник– це організатор, координатор та керуючий будівництвом, починаючи від розробки ТЕО (техніко-економічного обґрунтування) і закінчуючи здачею об’єкта в експлуатацію або виходом об’єкту будівництва на проектну потужність.

Забудовник володіє правами на земельну ділянку під забудову. Замовник, на відміну від забудовника, лише користується земельною ділянкою на правах оренди.

Підрядник (генеральний підрядник) за угодою підряду або за контрактом здійснює будівництво об’єкта. Генпідрядник відповідальний перед замовником за будівництво об’єкта відповідно до умов договору (термін, вартість), проекту та до вимог чинних будівельних норм і правил. Генпідрядник може залучати на умовах субпідряду до виконання окремих видів робіт або для будівництва окремих об’єктів та споруд спеціалізовані будівельні та монтажні підприємства. У свою чергу, вони можуть на умовах субсубпідряду залучати до виконання робіт ще якісь підприємства. Відповідальність за якість та терміни виконаних субпідрядниками робіт перед замовником несе генпідрядник.

Проектувальник (генеральний проектувальник) здійснює за договором або контрактом із замовником розробку проекту будівництва. Генпроектувальник для розробки спеціальних розділів проекту або для проведення наукових досліджень може залучати спеціалізовані проектні та науково-дослідні організації. Генпроектувальник несе повну відповідальність за якість проекту, техніко-економічні показники об’єкту будівництва, правильність виконання будівельно-монтажними організаціями проектних рішень. Для контролю за дотриманням проектних рішень генпроектувальник здійснює авторський нагляд.


 

 


Рис. 1.2 Учасники інвестиційного процесу з капітального будівництва та їх взаємовідносини

 









Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 1659;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.