ПЕРЕДМОВА. Розвиток ринкових відносин об’єктивно зумовив необхідність підвищення ролі економічних знань і, зокрема

 

Розвиток ринкових відносин об’єктивно зумовив необхідність підвищення ролі економічних знань і, зокрема, з економіки будівництва. У зв’язку з цим зростають вимоги до рівня економічної підготовки інженерів-будівельників. Сучасним фахівцям потрібні глибокі теоретичні і практичні знання щодо економічного, правового та інформаційного забезпечення роботи будівельної галузі. Фахівці повинні вміти узагальнювати та використовувати наявний досвід як країн з розвинутою ринковою економікою, так і досвід ефективно працюючих вітчизняних будівельних підприємств. Вони повинні вміти обґрунтовувати та запроваджувати власну економічну політику щодо поліпшення економічного стану свого підприємства.

Посібник відповідає освітньо-професійній програмі та освітньо-кваліфікаційній характеристиці підготовки бакалаврів за напрямом 6.060101 «Будівництво» за галуззю знань «Будівництво та архітектура».

У посібнику розкрито:

– роль та місце будівництва у соціально-економічному розвитку країни як галузі, що реалізує капітальні інвестиції виробничого та невиробничого призначення;

– будівельне підприємство як суб’єкт господарювання, що здійснює у нерозривному взаємозв’язку фінансову, інвестиційну та операційну (виробничу) діяльність;

– ціноутворення та кошторисна справа у будівництві;

– економічні аспекти використання сукупності матеріально-технічних, трудових, фінансових, інформаційно-програмних ресурсів, а саме: основні виробничі фонди, нематеріальні ресурси, оборотні кошти будівельного підприємства; кадри, продуктивність та оплата праці;

– собівартість будівельно-монтажних робіт,

– формування та використання (розподіл) прибутку;

– облік та звітність будівельних підприємств;

– аналіз економічного стану будівельних підприємств;

– методи економічної експертизи інвестиційних проектів та, зокрема, економічного обґрунтування інвестиційної діяльності будівельних підприємств.

У посібнику матеріал згрупований за 12 темами, за кожною з яких наведені: основні визначення та поняття; чинні законодавчі та нормативні акти; статистичні дані; тести, запитання, задачі для самоконтролю знань, відповіді на тести і задачі; література. Наведено також тести для підсумкового контролю знань з дисципліни в цілому.

При підготовці навчального посібника були використані чинні законодавчі та нормативні документи, що регулюють економічну діяльність суб’єктів господарювання в Україні.

Економічні показники щодо діяльності будівельної галузі України та підприємств наведені у посібнику станом на 2011 – 2012 роки за даними Держкомстату України та збірника Науково-дослідного інституту будівельного виробництва «Капітальне будівництво в Україні у 2011 році» [26, 27].

Загальновідомо, що в області економічних знань постійно відбуваються зміни, пов’язані, зокрема, зі змінами у податковому та трудовому законодавстві, державних будівельних норм (ДБН) з питань ціноутворення, форм статистичної та фінансової звітності, значень економічних показників тощо. Їх можна відстежувати в Інтернеті, а саме на сайтах:

http://www.rada.gov.ua – сайт Верховної Ради України;

http://www.nau.kiev.ua – нормативні акти України;

http://www.ukrpravo.com – Українське право;

http://www.kmu.gov.ua – сайт Кабінету Міністрів України;

http://ukrstat.gov.ua – сайт Держкомстату України;

http://www.minregion.gov.ua – сайт Мінрегіонбуду України.

Осучасненню базових знань, одержаних студентами з даного посібника, сприятиме регулярний перегляд ними фахових періодичних видань, до яких можна віднести такі журнали як: «Актуальні проблеми економіки», «Економіка і держава», «Економіка України», а також такі збірники наукових праць як: «Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин» (Київський національний університет будівництва і архітектури – КНУБА) та «Будівельне виробництво» (Науково-дослідний інститут будівельного виробництва – НДІБВ).









Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 758;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.