VІ. Економічні розрахунки.

Для визначення економічної ефективності капіталовкладень при будівництві автомобільної дороги необхідно виконання умови:

,

де К – капітальні витрати на будівництво а/д; Т – економія транспортних витрат.

Вартість будівництва а/д визначається за кошторисом, або середньостатистичної вартості будівництва 1 км дороги (В), для ІІІ категорії – 120000 у.о.

Отже, , де L – довжина дороги.

Транспортні витрати визначаються за 1 рік:

,

де N – середньорічна добова інтенсивність руху транспортного потоку за перший рік експлуатації автомобільної дороги, авт/добу; V – середня швидкість руху транспортного потоку, км/год.; с – вартість машино-години.

Транспортні витрати визначаються в залежності від конкретних умов, в даному випадку – перевезення вантажів і пасажирів по існуючій мережі доріг та по ґрунтовій дорозі.

Середня швидкість по існуючій мережі доріг визначається відповідно до категорії ділянок доріг, по якій здійснюється перевезення. ІІІ категорія – 71 км/год.; IV категорія – 70 км/год.; по ґрунтовій дорозі – 20 км/год.

Транспортні витрати розраховуються для нової дороги та для об’їзду по мережі доріг окремо. Тоді економія транспортних витрат буде: .

;

Розраховуємо термін окупності: ; .

Будівництво дороги економічно вигідно.

6.1. Техніко-економічне обґрунтування доцільності реконструкції.

Для визначення економічної ефективності капіталовкладень при реконструкції доріг потрібно враховувати:

- витрати на реконструкцію а/д;

- витрати на експлуатацію а/д;

- економію транспортних витрат.

Капітальні вкладення на реконструкцію а/д визначаються кошторисом, або середніми значеннями по Україні за 1 км дороги: з IV категорії у ІІІ категорію – 25000 у.о.

Витрати на експлуатацію 1 км дороги визначаються як середньостатистичні по Україні або для регіону, де проектується автомобільна дорога: ІІІ категорія – 1600 у.о.; IV категорія – 800 у.о.

Економія транспортних витрат залежить від часу проїзду автомобіля по визначеній ділянці дороги: , годин, де t – час проїзду одного автомобіля по дорозі; tі – час проїзду одного автомобіля по ділянці дороги з постійними дорожньо-транспортними умовами.

Ділянки автомобільної дороги з постійними дорожньо-транспортними умовами визначаються за поздовжніми похилами, шириною проїзної частини, наявністю горизонтальних кривих та інтенсивністю руху. Необхідною умовою є те, що по всій довжині ділянки ці показники не змінюються.

Час проїзду автомобіля по даній ділянці дороги визначається як до, так і після реконструкції на основі графіку швидкості.

Транспортні витрати до і після реконструкції розраховуються за один рік. , де N – добова інтенсивність руху; с – вартість 1 авт/год, приймаємо 2 у.о.

Економія щорічних транспортних витрат складає: .

Швидкість руху розраховується на кожній ділянці автомобільної дороги. Послідовно виявляється вплив кожного дорожнього показника на швидкість транспортного потоку. Для подальших розрахунків приймається мінімальна швидкість руху для даної ділянки а/д.

До дорожніх умов відносяться:

VВ – категорія дороги (ширина проїзної частини);

VR – радіус горизонтальних кривих, м;

Vi – поздовжній похил (частка одиниці);

Vp – рівність покриття, см/км.;

Vоб – обмеження швидкості руху.

Середня швидкість вільного руху визначається в залежності від категорії дороги та складу транспортного потоку:

, де a,b,d – частка одиниці різних типів автомобілів в транспортному потоці.

Середня швидкість транспортного потоку, в залежності від радіусу горизонтальної кривої визначається:

Середня швидкість транспортного потоку в залежності від поздовжнього похилу:

, де V0 – середня швидкість транспортного потоку, що відповідає пропускній здатності дороги (25 км/год.).

На основі цих залежностей будується графік середньої швидкості руху до і після реконструкції. Термін окупності визначається на основі графіку з урахуванням середніх та капітальних ремонтів.








Дата добавления: 2014-12-13; просмотров: 1031;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.