Основні визначення і поняття. Будівельне підприємство– це самостійний суб’єкт господарювання, діяльність якого спрямована на виконання будівельних та ремонтно-будівельних робіт

 

Будівельне підприємство– це самостійний суб’єкт господарювання, діяльність якого спрямована на виконання будівельних та ремонтно-будівельних робіт. Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом. Мета діяльності – максимізація прибутку.

Загальна кількість будівельних підприємств в Україні станом на початок 2012 року – 91650 [27], із них працювали – 83,3%. Річний обсяг виконаних будівельно-монтажних робіт становив 60,5 млрд грн.

Структура виконаних робіт наступна:

– нове будівництво, реконструкція і технічне переоснащення та інші будівельні роботи – 79,4%;

– капітальний ремонт – 14,4%;

– поточний ремонт – 6,2%.

Залежно від середньооблікової кількості працюючих та обсягу валового доходу за 2012 рік (у євро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні) підприємства (зокрема, будівельні) можуть бути [1]:

мікропідприємства – до 10 осіб, до 2 млн євро на рік;

малі підприємства – до 50 осіб, до 10 млн євро на рік;

середні підприємства – 50 – 250 осіб, 10 – 50 млн євро на рік;

великі підприємствами – більше 250 осіб, більше 50 млн євро. за рік.

Їх розподіл за наведеними ознаками подано у табл.. 2.1.

Таблиця 2.1

Структура будівельних підприємств України у 2011-2012 р. [27]

Тип підприємств % підприємств % працюючих % річного обсягу валового доходу
Велике 0,3 15,5 25,0
Середнє 3,9 32,7 42,5
Мале 95,8 51,8 32,5
Разом

 

В Україні існує сприятливе законодавче поле для подальшого розвитку малого та середнього підприємництва, зокрема у будівництві [4]. Йдеться про стимулювання інвестиційної та інноваційної активності суб'єктів малого і середнього підприємництва, забезпечення зайнятості населення шляхом підтримки підприємницької ініціативи громадян. Спрощено дозвільні процедури, вдосконалено порядок ведення податкового та статистичного обліку і звітності, запроваджена спрощена система оподаткування. Фінансова державна підтримка надається за рахунок державного бюджету та інших джерел. Йдеться про часткову компенсацію відсоткових ставок за кредитами, а також лізингових, факторингових платежів і платежів за користування гарантіями, надання гарантій та поручительства за кредитами, у тому числі кредитів для початку та ведення власної справи, надання позик на придбання та запровадження нових технологій, компенсація витрат на розвиток між суб'єктами малого і середнього підприємництва та крупними підприємствами, фінансова підтримка впровадження енергозберігаючих та екологічно чистих технологій, інші види не забороненої законодавством фінансової державної підтримки.

За рейтингом Світового банку “Ведення бізнесу 2013” (Doing Business 2013) Україна не тільки покращила свої позиції на 15 пунктів (137 місце із 185 країн), а й увійшла до списку 23 країн світу – найбільших реформаторів умов ведення бізнесу у 2011-2012 роках[1].

За формами власності будівельні підприємства поділяються на такі види (у дужках наведено їх відсоток від загальної кількості):

приватне підприємство (33,6%);

колективне підприємство[2], що діє на основі колективної власності у тому числі публічні акціонерні товариства – ПАТ (61,6%);

комунальне підприємство (1,4%), що діє на основі комунальної власності територіальної громади;

державне підприємство (2,9%);

– підприємство, засноване на змішаній формі власності на базі об'єднання майна різних форм власності, у тому числі міжнародних організацій і юридичних осіб інших країн(0,5%).

Таким чином, левова частка припадає на підприємства приватної та колективної форм власності (95,2%), що характерно для ринковій економіки.

За способом утворення та формування статутного капіталу підприємство може діяти як:

унітарне – це підприємство, що створюється одним засновником, який виділяє необхідне для цього майно, формує відповідно до закону статутний фонд, не поділений на частки (паї), затверджує статут, розподіляє доходи, безпосередньо або через керівника, який ним призначається, керує підприємством і формує його трудовий колектив на засадах трудового найму, вирішує питання реорганізації та ліквідації підприємства;

корпоративне – це підприємство, що створюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об'єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства;

господарське товариство – це підприємство чи інший суб’єкт господарювання, створене юридичними особами та/або громадянами шляхом об'єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку. Господарське товариство є юридичною особою і може бути віднесено до таких видів:

акціонерне товариство (публічне акціонерне товариство – ПАТ) – це товариство, що має статутний капітал, поділений на певну кількість акцій однакової номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства, а акціонери несуть ризик збитків, пов'язаних із діяльністю товариства, в межах вартості належних їм акцій;

товариство з обмеженою відповідальністю – це товариство, що має статутний капітал, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов'язаннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів;

товариство з додатковою відповідальністю – це товариство, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких визначений установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов'язаннями власним майном, а в разі його недостатності учасники цього товариства несуть додаткову солідарну відповідальність у визначеному установчими документами однаково кратному розмірі до вкладу кожного з учасників.

повне товариство – це товариство, всі учасники якого відповідно до укладеного між ними договору здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і несуть додаткову солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном.

командитне товариство– це товариство, де один або кілька учасників здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть за його зобов'язаннями додаткову солідарну відповідальність усім своїм майном, на яке за законом може бути здійснене стягнення (повні учасники), а інші учасники – лише своїми вкладами (вкладники).

Укрупнена економічна модель діяльності будівельного підприємства наведена на рис. 2.1.


 
 

 

 


Рис. 2.1. Економічна модель діяльності будівельного підприємства

 









Дата добавления: 2014-12-26; просмотров: 2039;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.