АМЕРИКАНСЬКІ ТЕСТИ ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИЧНИХ ЗДІБНОСТЕЙ МОЛОДІ - ААНРЕRD

Американський союз здоров'я, фізичної культури, рекреації і танців (Аmегісаn Аllіаnсе fог Неаlth, Рhуsісаl, Еdисаtіоn, Eduсаtіоn, Recreation аnd Dаnсе — ААНРЕRD) для визначення фізичних здібностей молоді запропонував батарею із шести тестів. Ось вони:

1. Підтягування на перекладині (юнаки). Вис на зігнутих руках (дівчата).

2. Стрибок у довжину з місця.

3. Біг на дистанцію 45,72 м (50 ярдів).

4. Біг на дистанцію 548,64 м (600 ярдів).

5. Піднімання в сід за 1 хвилину.

6. Човниковий біг 4х9,14 м (30 футів).

Описання проведення тестів зроблено раніше. Рекомендовано виконання тестів за один день. Закінчувати тестовий конт­роль необхідно бігом на 600 ярдів.

ААНРЕRD пропонує також батарею тестів, які визначають рівень здоров'я у людей різного віку. Ця батарея складається із трьох тестів:

1. Нахил тулуба вперед.

2. Піднімання в сід за 1 хвилину.

3. Біг на дистанцію 1,609 км (1 милю) або 9–хвилинний біг.

Комплексне випробування дітей і молоді з використанням запропонованих батарей тестів дозволить дати порівняльну характеристику фізичної підготовленості людей різних популяцій, віку і статі.

Наведемо також тести, які дозволяють диференційовано дослідити окремі рухові якості.

 

ТЕСТУВАННЯ СИЛОВИХ ЗДІБНОСТЕЙ

Обладнання. Дерев'яна платформа розміром 40х40 см із закріпленим у середині металевим крючком (платформу можна замінити металевою трубкою з привареним крючком), динамометр для визначення станової сили, два металевих крючка, два відрізка цепу і металева трубка (300 мм) з приваренним крючком, широкий ремінь довжиною 120—150 см з пряжкою.

Опис проведення тестування. Вимірювання проводяться біля гімнастичної стінки(мал. 10а). Для визначення м'язової сили згиначів передпліччя обох рук той, кого випробують, стає на дерев'яну платформу спиною до гімнастичної стінки і фіксується до неї на рівні поясу. До гачка платформи кріпиться одна петля динамометра, а друга — до ланцюга, який приварюється гачком до металевої трубки. Остання повинна бути розташова­на на рівні рук, зігнутих під кутом 90°. Під час вимірювання трубку тримають хватом знизу.

Для визначення сили згиначів тулуба досліджуваний сідає на підлогу спиною до гімнастичної стінки на відстані 1 м від неї(мал. 10 б). На груди під руками на рівні лопаток одягається ремінь, до якого за спиною досліджуваного кріпиться динамо­метр. Динамометр з допомогою гачків і ланцюга кріпиться до гімнастичної стінки. Щоб виключити можливість пересування до стінки, у вихідному положенні досліджуваний упирається спиною у покладену на ребро гімнастичну лавку, яку утримує в нерухомому положенні помічник викладача.

Для визначення сили розгиначів тулуба досліджуваний стає на дерев'яну платформу так, щоб гачок перебував між його ногами, посередині площі опори(мал. 10 в). На крючок кріпить­ся система: динамометр — ланцюг — металева трубка. Причо­му трубка по висоті повинна розташуватись на рівні колін до­сліджуваного який, узявшись за неї хватом зверху, розтягує ди­намометр, не згинаючи ноги в колінах.

Для визначення сумарної сили розгиначів стегна і гомілки обох ніг досліджуваний сідає на лавку спиною до гімнастичної стінки(мал. 10 г). Ноги, зігнуті в колінах під кутом 90°, упираються серединою ступні у металеву трубку, з'єднану крючком; динамометром. Друга петля динамометра з допомогою ланцю­га кріпиться до гімнастичної стінки.

Намалюнках 10 (д, е, ж, з, і) та11 (а, б, в, г, д, е) показані вихідні положення тих, кого випробовують, і місця кріплення при вимірі сили різних м'язових груп. При всіх вимірах лямка динамометра одягається на середину кінцівки, яка вимірюєть­ся. Перед вимірюванням важливо мати натягнуту систему (лямка — динамометр — прилад) і однотипне положення кінцівки, яка вимірюється (перпендикулярно до площини приладу станка). У протокол заноситься кращий показник сили із двох спроб вимірювання.

Результатом тестування є визначення сили (в кг) різних м'я­зових груп.

 
 

Загальні вказівки і зауваження:

1. Перед вимірюванням потрібно зробити розминку.

2. Перед початком випробування система (динамометр — ланцюг — гачок — гімнастична стінка) повинна бути опти­мально натягнута.

3. Слід давати одну-дві попередні спроби з метою настрою­вання школяра на максимальний результат у заліковій спробі.

4. При вимірюваннях, пов'язаних з горизонтальним розта­шуванням динамометра і ланцюга, треба слідкувати, щоб вони були паралельні підлозі.

5. Для уникнення больових відчуттів треба використовувати м'які прокладки.

6. Повторні вимірювання треба проводити в один і той же час дня (максимальна різниця — 2 години).

 








Дата добавления: 2014-11-29; просмотров: 1778;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.