ТЕСТУВАННЯ ШВИДКІСНИХ ЗДІБНОСТЕЙ

Швидкісні здібності визначаються в цілісних рухових діях, а також тестуються елементарні форми прояву швидкості — рухова реакція, частота рухів, швидкість одиночного руху.

Біґ за 6 сек. Обладнання. Секундомір, що фіксує час 6 сек, стартовий пістолет (або прапорець). 25 фанерних щитів розмі­рами 10х15 см, на кожному з яких написана цифра від 25 до 50. Щити ставлять на землю вздовж дистанції або підвішують на тросі. Перший щит з цифрою 25 розташовують на відстані 25 м від старту, а інші — через кожний метр.

Опис проведення тестування. За командою «На старт!» один учасник стає за стартову лінію в положення високого старту. За сигналом стартера учень повинен як найшвидше подолати дистанцію приблизно 50 метрів. Відстань, яку пробігають учні різного віку, приблизно буде такою: у 11 років — 28—31 м, 12 років — 28—34 м, 13 років — 31—36 м, 14 років — 33—39 м, 15 років — 35—42 м, 16 років — 38—43 м, 17 років — 38—45 м. Викладач фіксує час бігу і подає звуковий сигнал, а помічник визначає дистанцію бігу.

Результатом тестування є зафіксована довжина дистанції за час 6 сек. з точністю до одного метра.

Загальні вказівки і зауваження. Дозволяється виконати тільки одну спробу.

Швидкість рухової реакції. Обладнання. Гімнастична пали­ця, розмічена в сантиметрах.

Опис проведення тестування. Швидкість рухової реакції виз­начається за реакцією учня на падіння предмета. Перед вико­нанням тесту учень займає вихідне положення — ноги на ширині плечей, руки зігнуті в ліктях і притиснуті до тулуба, пальці стиснуті в кулак. Тестуючий бере палицю за верхній кінець так, щоб нульова позначка була на рівні нижнього краю його долоні. Потім випускає без команди палицю з рук, а учень, у якого визначають швидкість рухової реакції, повинен як мож­на швидше схопити її.

Результатом тестування є відрахунок в сантиметрах спійманої палиці. Чим показник в сантиметрах буде меншим, тим рухлива реакція краще.

Загальні вказівки і зауваження. Виконати тест пропонується три рази. Краща спроба заноситься в протокол досліджень.

Частота рухів. Обладнання: секундомір.

Опис проведення тестування. Частоту рухів ніг визначають при допомозі секундоміра у бігові на місці. За командою «Старт!» досліджуваний набирає максимальну швидкість. Після цього включається секундомір. Підраховується кількість опускань однієї ноги на грунт (підлогу) за час 5 сек. Потім результат множать на два (визначається частота рухів двох ніг). Після виключення секундоміра дається команда «Стій!». Візуально контролюється висота підйому стегон. Нога повинна підніматись до рівня 90° по відношенню до тулуба.

Результатом тестування є визначення кількості кроків ви­конаних тим, кого випробовують, при максимальному бігові на місці за час 5 сек.

Загальні вказівки та зауваження:

1. Досліджуваний виконує дві спроби. Кращий результат заносять у протокол дослідження.

2. Якщо досліджуваний низько піднімає ноги, тест припиняється.

 








Дата добавления: 2014-11-29; просмотров: 1580;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.