ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ ГУМИ

Особливо відповідальними і дорогими армованими виробами є автомобільні покришки, для виготовлення яких використовуються спеціальні тканини - корд, чефер і ін.

Широке застосування гуми викликане тим, що вона володіє:

- здатністю до винятково великих оборотних деформацій, що є одним із проявів високо еластичних властивостей матеріалу (відносне подовження при розтяганні для високоякісних гум може досягати 100%);

- невеликою у порівнянні з металами і деревом твердістю, тобто здатністю сильно деформуватися під дією дуже малих сил, що у тисячі і десятки тисяч разів менше сил, що викликають такі ж деформації в металів;

- досить високою міцністю (у кращих сортів гуми міцність при розриві досягає 40 МПа);

- слабкою газопроникністю і повною водонепроникністю; високими діелектричними властивостями.

Механічні властивості вулканізованої гуми характеризуються переліком показників, найважливіші з яких одержують при випробуванні на розтяг і на стиск. Сукупність відносного і залишкового подовжень характеризує еластичність гумового матеріалу. Чим більше різниця між першим і другим, тим краще еластичні властивості матеріалу. Величина еластичності встановлюється відповідно призначенню деталі.

Твердість гуми. У технічних умовах на гуму, як і на інші матеріали, передбачається визначення твердості. Для її оцінки найбільше поширення одержав твердомір ТМ-2 (Шора), мірою твердості по якому служить глибина занурення притупленої у формі усіченого конуса голки, виражена в умовних розподілах шкали приладу. Надмірно висока твердість, що виходить за припустимі межі при повній впевненості в правильності вибору сорту сирої гуми, свідчить про порушення, іменованому перевулканізацією.

Стійкість до стирання і коефіцієнт тертя гуми. Показник зносостійкості, називаний питомим показником стирання, виражають втратою обсягу випробуваного зразка, обчисленого стосовно одиниці роботи, витраченої на стирання.

Зі зміною температури (Рисунок 2) дуже сильно змінюються властивості гуми, причому працездатність деталей з неї по різних причинах зменшується як при нагріванні (Рисунок 3), так і при охолодженні. Основним несприятливим наслідком зниження температури є зменшення еластичності гуми, що у міру охолодження наближається по крихкості до ебоніту. Уже при -45 °С найбільш уживані сорти гуми не здатні оборотно деформуватися в необхідних межах.

Інші важливі в експлуатаційному відношенні властивості гуми з підвищенням температури змінюються тільки в несприятливу сторону - міцність, зносостійкість і твердість зменшуються, а залишкове подовження і взагалі здатність до необоротних деформацій збільшується.

Найважливішою реакцією, що безупинно відбувається при збереженні й експлуатації гумових виробів, є окислювання гуми, що веде до зміни її хімічних, фізичних і механічних властивостей. Сукупність усіх змін, що відбуваються в гумі в процесі тривалого окислювання, прийнято називати її старінням. До розряду найбільш несприятливих змін, що виникають унаслідок старіння, відноситься необоротне зниження еластичності. До числа важливих експлуатаційних заходів відноситься захист гумових виробів від впливу сонячних променів, що викликають так називане світлове старіння.

При зіткненні гумових виробів з водою вона протягом тривалого часу не робить помітного впливу на властивості гуми. Найбільшу небезпеку вона представляє для армованих деталей, металева арматура яких піддається у вологому середовищі більш інтенсивної корозії, а бавовняна тканина стає менш міцною і швидше загниває. Від тривалого контакту з нафтопродуктами гумові вироби набагато збільшуються в осязі, сильно зменшують міцність, еластичність і твердість.

 

 

Рисунок 2 – Залежність межі міцності на розтягання σ (крива1) і

Відносного подовження ε (крива 2 ) від температури t для гуми з натурального каучуку.

 

 

Рисунок 3 – Залежність величини пробігу шин від температури повітря

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ:

 

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:

 

Полянський С.К. Експлуатаційні матеріали: підруч. для студ. вищ. навч. закл. / С.К.Полянський, В.М.Коваленко – К.:Либідь, 2003. – с. 325 - 326

ВИКЛАДАЧ– Донець Т.А.


 

ЛЕКЦІЯ № 19 (2 год.)

ТЕМА:Клеючі, прокладочні, оббивні, електроізоляційні матеріали

МЕТА:

- навчальна: сформувати загальне уявлення про використання клеючих, прокладочних, оббивних, електроізоляційних матеріалів в автомобілях;

- розвиваюча: уміння працювати зі схемами, таблицями і рисунками;

- виховна: виховувати інтерес до вивчення курсу.

ОБЛАДНАННЯ:дошка, плакат з таблицею.

ПЛАН

 

1. Основні показники якості клеїв.

2. Розподіл клеїв за призначенням.

3. Основні марки клеїв.

4. Основні вимоги до оббивних матеріалів.

5. Вимоги до ущільнювальних, електроізоляційних матеріалів.

ЗМІСТ ЛЕКЦІЇ








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 947;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.