ВЛАСТИВОСТІ ПЛАСТМАС, ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ВИМОГИ ДО ПЛАСТМАС

Щільність. Щільність для більшості пластмас складає 900 - 2200 кг/м3 . Невисока щільність є одною з переваг пластмас перед іншими матеріалами, що дозволяє зменшити масу виробу.

Міцність. На відміну від металів міцностні властивості пластмас залежать від форми і розмірів виробу, від часу експлуатації. Характерною рисою пластмас є їхня здатність змінювати розміри під постійним навантаженням.

Після тривалої дії постійного навантаження знижується міцність пластмас. Унаслідок цього пластмаси не придатні там, де на них діють у процесі експлуатації постійні (хоча, що допускаємі) навантаження. У той же час пластмаси завдяки своїй еластичності краще, ніж метал, витримують перемінні навантаження.

Робочий температурний інтервал у пластмас значно вужче, ніж у сталей. І вплив температури усередині цього інтервалу на розміри деталей і міцностні властивості пластмас значно вище (рисунок 1).

Величини меж міцності і модулів пружності в пластмас значно менше, ніж у сталей. З цієї причини пластмаси не придатні там, де потрібна висока твердість виробів. Для підвищення твердості пластмасові деталі іноді армують металом. У найбільш міцної пластмаси - склопластику межа міцності при розтяганні досягає 70 кг/мм2.

Рисунок 1- Залежність міцності пластмаси від температури: 1 - термопласти; 2 – реактопласти

 

Теплостійкість.Більшість пластмас можуть працювати в наступному інтервалі температур: термопласти - від -50° до +80°С и реактопласти до 120°С. Пластмаси на основі кремнійорганічних полімерів і фторопласти працюють при температурах до +500°С. Більшість же пластмас при температурах 250 - 350°С піддаються деструкції, тобто процесові розкладання полімеру на мономери й інші речовини (воду, вуглекислий газ, альдегіди і т.п. ). Недостатня теплостійкість є головним недоліком пластмас як конструкційних матеріалів.

Морозостійкість.Морозостійкість відображає характер зміни механічних властивостей пластмас в області негативних температур. Більшість пластмас при негативних температурах, особливо термопласти, втрачають свою пластичність, стають тендітними.

Теплопровідність.Пластмаси мають значно меншу теплопровідність, чим метали, у яких вона в 500 - 600 разів вище.

Оптичні властивості.Органічне скло, безбарвний, прозорий пластик, у порівнянні із силікатним склом особливо добре пропускає ультрафіолетові промені.

Корозійна стійкість.Як правило, пластичні маси на відміну від металів мають підвищену стійкість до впливу кислот, лугів, солей і розчинників.

Діелектричні властивості.Пластичні маси відносяться до діелектриків.

Фрикційні властивості.Шаруваті пластики (капрон) характеризуються низьким коефіцієнтом тертя і великою зносостійкістю, тому застосовуються в підшипниках і інших вузлах тертя. Пластики на базі фенольних смол з азбестовим наповнювачем - азбоволокніти мають великий коефіцієнт тертя і застосовуються в гальмових пристроях.

Стійкість до атмосферних впливів. Пластмаси змінюють свої властивості під впливом вологи, світла і води. Основною причиною старіння пластмас є деструкція полімерів під дією сонячних променів і тепла, а також що одночасно протікають процеси окислювання полімерів. Відносна недовговічність пластмас є їхнім серйозним недоліком у порівнянні з металом і викликає необхідність проведення мір, що запобігають старінню.








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 1417;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.