ТЕХНІКА І ТЕХНОЛОГІЯ СТВОРЕННЯ ОЗЕЛЕНЕННЯ ДОРІГ

 

Завдання озеленення доріг

Головними завданнями озеленення доріг є, по-перше, створення снігозахисних смуг на снігозаносимих ділянках, по-друге, створення сприятливого емоційного стану водіїв і пасажирів при проїзді ділянок доріг, по-третє – забезпечення безпеки руху.

Озеленення доріг здійснюється за спеціально розробленим проектом, який повинен враховувати міру снігозаносимості ділянок дороги (снігопринос до дороги), грунтово-кліматичні і гідрологічні умови, механічний і хімічний склад грунтів, рекомендований асортимент дерево-кущових насаджень, а також місцевий досвід вирощування насаджень.

Проект зелених насаджень вздовж автомобільних доріг повинен мати наступні документи:

1).Проект завдання з матеріалами визначення обсягів снігоприносу до ділянок дороги, описом грунтово-кліматичних і лісорослинних умов, рекомендованим асортиментом деревних і кущових порід.

2).Технічний проект снігозахисної смуги для кожної ділянки дорогии, проект озеленення для кожного дорожнього об"єкту (майданчика відпочинку, автобусної зупинки, лінійної дорожньо-експлуатаційної ділянки тощо).

3).Робочі креслення озеленення всіх об"єктів з наведеними даними про кількість рядів, відстані між ними, назву дерев і кущів групових посадок; розрізи грунтів; про доріжки, квіткові рослини, живопліт і т.ін.

4).Експлуатацію і умови позначення розміщення на робочих кресленнях і в проектах дерев і чагарників, доріжок, живоплоту, квіткових рослин, їх кількості, віку, величини на ін.

5).Пояснювальну записку, в якій визначено технику посадки, потребу в машинах і обладнанні, режими догляду за насадженнями, календарні строки робіт.

6).Кошторис вартості робіт

Підготовка грунту

Велике значення для росту і розвитку дерев і кущів має своєчасна і правильна підготовка грунту.

Доцільною системою підготовки грунту під снігозахисні лісні смуги необхідно вважати чорний пар, якщо необхідно орати цілину, або зайнятий пар на грунтах, які вийшли з-під сільськогосподарського використання. Підготовку грунту краще виконувати за один-два роки до посадки.

На цілинних землях восени виконують лущення на глибину 8-10 см. В цей період випадають дощі і насіння бур"янів проростає. Коли з"являються сходи бур"янів, ділянки орють на зяб з перевертанням пласту на глибину 28-30 см. Зяб восени не боронують. Весною необхідно закрити вологу боронуванням. За літній період виконують декілька пошарових лущень грунту на глибину 8-10 см, а також культивацій для знищення бур"янів і рихлення грунту після дощів.

Перед осінньою висадкою рослин на ущільнених грунтах за три тижні проводять глибоке рихлення грунту плугами без відвалів на глибину орання зябу і боронують.

Якщо посадку передбачають здійснювати весною або восени наступного року, то грунт необхідно зорати на зяб без вирівнювання гребенів боронами (без боронування). Весною закривають вологу, а потім грунт зрихляють культиваторами на глибину залягання коренів, після чого можна висаджувати саджанці. Не зайняті під посадку площі до осені утримують під паром. Підзолисті і солонцюваті грунти (ораний шар 10-15см) орють з грунтопоглиблювачами на 40-45 см. На решті грунтів основну оранку виконують з повним обертанням пласта.

Для посадки саджанців копають ями, а для живоплоту – канави. Ями для весняних посадок краще копати з осені, а для осінніх – за місяць до посадки. Величина ям для дерев – 0,60-0,80 м в діаметрі і 0,5-0,6 м глибиною; для чагарників – 0,6 м в діаметрі і 0,4-0,5 глибиною. При посадці саджанців всю яму закидають верхнім поживним шаром грунту, який беруть лопатою в один штик біля ями.








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 875;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.