Види декоративних насаджень

В залежності від характеру ділянки дороги і місцевих умов, декоративне озеленення може бути утворене у вигляді регулярних рядових або алейних посадок і ландшафтно-групових композицій з використанням декоративних дерев з красивими кронами і листям.

Найбільшого розповсюдження набули однорядні (алейні) насадження декоративних дерев по обидві сторони дороги, розташовані прямими лініями паралельно осі дороги. Такий спосіб озеленення доріг може бути використаний в місцях проходження доріг в рівнинній місцевості, на під"їздах до міст і населених пунктів і в самих населених пунктах.

Необхідно визнати, що регулярні посадки дерев занадто одноманітні. Тому їх можна використовувати тільки на окремих прямих і недовгих ділянках дороги. Ці лінійні посадки на певній ділянці дороги, як правило, із однієї породи дерев.

На великих перегонах, а також при під"їзді до населених пунктів, бажано висаджувати через певні проміжки інші породи у вигляді поодиноких екземплярів або невеликих груп, які б відокремлювались від загальної маси дерев кроною або листям. Особливо це потрібно робити для позначення перехресть, місць відпочинку, кривих. Прикладом такого порушення одноманітності регулярних посадок можуть бути посадки з деяким інтервалом окремих пірамідальних дерев. На ділянках доріг, які прокладені в пересіченій місцевості з різкою зміною форм рельєфу, рекомендується ландшафтно-груповий вид озеленення доріг. Висота таких груп дерев і чагарників, їх розміщення залежать від кліматичних умов і міри снігозаносимості доріг.

При цьому способі декоративного озеленення окремі ландшафтні композиції розміщують вільно і мальовничо на фоні оточуючої місцевості. Відстань між окремими групами і віддаленість їх від полотна дороги можуть бути різними в межах смуги відведення. З практики садово-паркового будівництва відомо, що ландшафтні групи більш декоративні і мальовничі, якщо вони знаходяться одна від одної не ближче трьох-чотирьох ширин їх поперечного перерізу. Для більшої контрастності в створюємих композиціях в інтервалах між окремими групами висаджують поодинокі екземпляри листяних або хвойних порід з пірамідальною, плакучою шаровидною формою крони, в залежності від рельєфу місцевості і структури декоративних груп.

Декоративне озеленення доріг за змішаним способом може проводитись в наступних варіантах:

а) ландшафтні групи розміщуються попереду регулярних насаджень або в спеціально створюваних розривах останніх;

б) ландшафтні групи з декоративних дерев можуть розміщуватись за лініями регулярних насаджень і проглядуватись через створювані в них розриви;

в) ландшафтні групи з декоративних дерев і чагарників створюються спеціально при наближені до перехресть регулярних насаджень з автомобільними дорогами і залізницями, з ярами, ріками та ін.

При створенні насаджень необхідно пам"ятати, що їх не можна влаштовувати безпосередньо біля перехресть доріг, з"їздів і на внутрішній стороні кривих малих радіусов. Ці місця треба залишати повністю відкритими, добре проглядуваними. Їх озеленюють за допомогою газоні і придорожніх квітників.








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 790;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.