Дія захисних смуг і розміщення їх вздовж дороги.

При зустрічі сніго-вітрового потоку з лісосмугою зменшується його швидкість і змінюється його траєкторія, в наслідок чого транспортуюча здатність сніго-вітрового потоку знижується. При достатньому зниженні останньої, сніго-вітровий потік стає не в змозі утримувати в своєму тілі окремі частинки снігу. Вони випадають із сніго-вітрового потоку і осідають в смузі і за нею (з підвітреної сторони). Чим більшу перешкоду у вигляді лісосмуги зустрічає сніго-вітровий потік, тим більшу снігозатримуючу здатність має лісосмуга.

На ділянках дороги снігозахисні смуги висаджують паралельно напрямку дороги на певній відстані від бровки земляного полотна, яка визначається виходячи з умови розміщення шлейфу сніговідкладання між внутрішньою межею смуги і бровкою полотна. Встановлено, що для середніх умов України ця відстань повинна бути від 20 м і більше в залежності від типу поперечного профілю дороги і смуги, снігоприносу до дороги, ширини і конструкції смуги. Для прикладу на рис. 4.6. показано розміщення снігозахисних лісосмуг в залежності від поперечного профилю дороги. З рисунка видно, що на дорогах з нульовими відмітками і в насипах до 1 м захисні смуги необхідно розміщувати на відстані не менше 20 м від бровки земляного полотна.

На дорогах з насипом на косогорах при напрямку вітру зверху до низу по схилу захисна смуга повинна розміщуватись вище нагорного кювета чи лотка, не ближче 6-8 м від його зовнішньої бровки. При цьому треба враховувати те, що тінь від повноцінної смути не повинна падати на кювет і насип, щоб не утруднювати просихання земляного полотна.

Снігозахисні насадження вздовж доріг, що проходять в виїмках, повинні розміщуватись не більше 20 м від бровки земляного полотна. В місцях найбільшої глибини виїмки відстань від першого ряду насаджень до бровки виїмки повинна бути не менше 5 м. Якщо вздовж виїмки є кавальєр, захисна смуга повинна розміщуватись за кюветом чи лотком з боку поля. На ділянках із сніговими заметами кювети будуються з навітреного боку на відстані не менше 20 м від бровки виїмки.

З метою перехвату снігового потоку при косих напрямках зимових вітрів захисні лісосмуги повинні бути подовжені за межі виїмок на 100-150 м від виходів дороги із виїмок.

На всіх ділянках доріг необхідно передбачувати таку ширину смуги відведення, щоб на ній можна було розмістити снігозахисні лісосмуги, які повністю забезпечували б захист дороги від максимально можливого обсягу снігоприносу на даній ділянці.

Практика показала, що в тих випадках, коли відстань між сусідніми заносимими ділянками не перевищує 300-500 м, переривати снігозахисні смуги не потрібно.








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 1210;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.