Вибір рухового режиму під час оздоровчих тренувань

Для забезпечення максимального позитивного ефекту під час оздоровчих фізичних тренувань дуже важливо вибрати найбільш раціональний руховий режим. Руховий режим призначається на підставі даних комплексного лікарського обстеження з урахуванням рівня здоров’я, медичної групи, функціональних можливостей та віку тих, хто займається. При цьому головне не тільки правильно визначити дозу фізичних навантажень, а й допомогти кожному (наскільки це можливо) обрати той вид оздоровчих тренувань, який буде для нього більш корисний, цікавий, доступний та краще впливатиме на самопочуття і настрій (якщо це не стосується державних програм фізичної підготовки). Протягом занять, залежно від динаміки показників здоров’я і функціонального стану, руховий режим доцільно змінювати.

Види рухових режимів та їх характеристика. В оздоровчій фізичній культурі розрізняють 4 види рухових режимів, кожний з яких відрізняється від іншого контингентом тих, хто займається та завданнями:

1. Щаднийруховий режим– призначається особам із відхиленнями в стані здоров’я, значними порушеннями у фізичному розвитку та / або з низькими функціональними показниками, які відносяться найчастіше до спеціальної медичної групи або до груп ЛФК; його основні завдання – відновлення здоров’я та ліквідація або зменшення залишкових явищ після хвороб, травм чи ушкоджень, усунення дефектів фізичного розвитку, відновлення функціональних показників.

2. Щадно-тренуючий режим – призначається, переважно, практично-здоровим людям, які за станом здоров’я відносяться до підготовчої медичної групи; може також призначатися особам, віднесеним до спеціальної медичної групи, але за наявності у них задовільного функціонального стану; його завданнями є: зміцнення здоров’я, підвищення рівня фізичного розвитку, розширення функціональних можливостей організму, підвищення фізичної працездатності, профілактика захворювань, підвищення захисних сил і стійкості до впливу несприятливих чинників.

3. Тренуючий режим – призначається здоровим та практично здоровим людям, які за станом здоров’я відносяться до основної або підготовчої медичної групи, мають достатню фізичну підготовленість, гармонійний фізичний розвиток та середні або високі функціональні показники; його завдання – збереження і зміцнення здоров’я, підвищення рівня функціональних можливостей організму, розвиток і підтримка фізичних якостей і навичок, необхідних для занять обраним видом оздоровчих тренувань, підготовка до занять спортом.

4. Інтенсивно-тренуючий режим – призначається здоровим та практично здоровим людям, зазвичай молодого віку, які відносяться до основної медичної групи або займаються масовими видами спорту (наприклад, в спортивних секціях); його завданнями, насамперед, є не стільки покращення здоров’я й функціональних показників, скільки удосконалення фізичних якостей і спортивної майстерності.

Вирішуючи питання вибору оптимального рухового режиму можливо користуватися таблицею 6.5. При граничних варіантах режиму, які вказані в таблиці 6.5 (1-2, 2-3 й 3-4), вибираючи найбільш оптимальний режим, враховують рухові можливості й попередній досвід фізкультурних занять. Якщо рухові можливості достатньо високі й проведена попередня фізична підготовка, віддають перевагу більшому режиму.

Таблиця 6.5

Варіанти оздоровчих рухових режимів*








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 1226;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.