Держава: поняття та ознаки.

 

Держава є соціальним інститутом, що покликаний забезпечити потребу суспільства у безпеці та громадському порядку. Становлення держави проходило впродовж тривалого історичного періоду, вирішальними факторами якого стали перехід людства до відтворюючої економіки і поділ суспільної праці, що зумовили соціальну стратифікацію та виокремлення управлінської верхівки суспільства.

Держава– це універсальна суверенна політико-територіальна організація, яка здійснює управління стратифікованим суспільством на основі нормативно-правового регулювання та за допомогою спеціального механізму.

За сучасним міжнародним правом державою визнається організація, що має: постійне населення; визначену територію; власний уряд; здатність до вступу до відносин з іншими державами. Ця конвенційна (договірна) норма була вироблена міжнародною конференцією у Монтевідео у 1933 р.

Необхідні для існування сучасної держави властивості називають атрибутами держави.Ними є:

1) народ – сукупність індивідів, об’єднаних правовим зв’язком з державою. Цей зв’язок проявляється в інститутах громадянства (у республіках) або підданства (у монархіях). Сучасна держава виступає як представник народу, як справа народу, що знаходить свій вираз у народному суверенітеті;

2) територія – матеріальна база держави. Це частина земної кулі, з якою історично пов’язаний державний народ, що має кордони, визнані міжнародним співтовариством. Територія держави – це простір, в межах якого здійснюється державна влада, це просторове буття держави;

3) державна влада – організаційно оформлена політична влада великої соціальної спільноти (народу, класу, стану), що володіє верховенством в суспільстві і спеціалізованим апаратом для регулювання суспільних відносин. Головне призначення державної влади – керівництво загальнозначущими для народу справами. Головна ознака державної влади – її суверенність, тобто верховенство щодо інших видів влади всередині держави та незалежність від інших держав. Державна влада в сучасній державі є похідною від народного суверенітету.

Особливо підкреслимо значущість міжнародного визнання держави, що зумовлює її здатність вступати у відносини з іншими суб’єктами міжнародного права.

Сьогодні у світі існує 205 держав. Більшість з них виникла протягом останніх 100 років, як правило, на основі окремих елементів колишньої держави і з використанням вже наявних готових моделей державності.

Термін «сучасна держава» використовується в двох значеннях: по-перше, сучасними називають нині існуючі держави, і, по-друге, сучасною вважається така держава, яка відповідає певним цінностям і нормативам,а саме:

1) верховенство права. У сучасній державі визнається владою і діє принцип верховенства права, згідно з яким:

– державні органи мають діяти відповідно до конституції та законів країни;

– кожна людина є рівною перед законом та судом;

– основним джерелом права виступають природні права людини. Кожен, чиї права порушені, має право на належний судовий захист;

2) забезпечення прав людини. Людина, її права і свободи становлять у сучасній державі найвищу соціальну цінність, саме на їхнє забезпечення й найповнішу реалізацію у суспільному житті має бути спрямована уся державна діяльність і насамперед діяльність у сфері державного управління.

Сучасна держава несе певні обов’язки щодо особистості, що виражаються у певних гарантіях прав людини. Гарантії прав і свобод людини і громадянина – це система умов, засобів і способів, що забезпечують всім і кожному рівні можливості для придбання, реалізації та захисту своїх прав і свобод;

3) народовладдя (демократизм) держави. Демократія – це такий тип держави, при якому громадяни мають реальну можливість брати участь у формуванні і функціонуванні апарату органів державної влади і місцевого самоврядування, здійсненні контролю над його діяльністю;

4) секулярність держави. Сучасна держава є світською, що проявляється у відокремленні релігійних об’єднань від держави та неприпустимості установлення загальнообов’язкової релігії або іншої світоглядної орієнтації.

Держава захищає права і законні інтереси релігійних організацій, але при цьому не втручається у діяльність релігійних організацій, не фінансує їх діяльність. Одночасно релігійні організації не виконують державних функцій, але мають право брати участь у громадському житті, а також використовувати нарівні з громадськими об’єднаннями засоби масової інформації;

5) міжнародне визнання. Важливою нормативною вимогою до сучасної держави є визнання її міжнародним співтовариством. Згідно з сучасною доктриною міжнародного права, визнання – це односторонній добровільний акт держави, у якому вона прямо чи побічно заявляє або:

– про те, що розглядає іншу державу як суб’єкт міжнародного права і має намір підтримувати з нею офіційні відносини, або

– про те, що вважає владу, що затвердилася конституційним шляхом у державі або на частині її території, достатньо ефективною, щоб виступати в міждержавних відносинах у якості представника цієї держави або населення відповідної території.

Визнання на практиці означає, що держава визнає іншу нову державу як юридичну особу, тобто з усіма її правами й обов’язками, що випливають із міжнародного права.








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 614;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.