Покажчик тиску масла

Покажчик 9 (рис. 15.20) тиску масла працює разом з датчиком. Покажчик установлений на щитку приладів, а датчик 6 (рис. 15.19) є на корпусі масляного фільтра. Покажчик має шкалу з межами вимірів від 0 до 10 кгс/см2. Принцип дії покажчика аналогічний принципу дії покажчика рівня палива.

Датчик являє собою реостат, змонтований всередині металевого корпуса.

Датчик змінює опір в залежності від тиску масла в системі змащування, тому що його рухливий контакт механічно зв'язаний з мембраною, яка сприймає тиск масла. Зміна опору викликає зміну струму у вимірювальній котушці покажчика.

 

 

Сигналізатор аварійного тиску масла

Сигналізатор аварійного тиску масла служить для сигналізації про падіння тиску масла в системі змащування двигуна нижче припустимого.

Сигналізатор складається з датчика 8, встановленого на корпусі масляного фільтра, і сигнальної лампи 34 (рис. 15.20) ДАВЛЕНИЕ МАСЛА червоного кольору, установленої на щитку приладів.

При падінні тиску масла в двигуні контакти датчика замикаються і вмикають сигнальну лампу.

 

Сигналізатор засміченості масляного фільтра

Сигналізатор засміченості масляного фільтра служить для попередження про аварійний стан масляного фільтра.

Сигналізатор складається з датчика 2 (рис. 15.19), вкрученого в корпус масляного фільтра двигуна, і сигнальної лампи 8 (рис. 15.20) МАСЛЯН. ФИЛЬТР червоного кольору, встановленої на щитку приладів.

При засміченні фільтра контакти датчика замикаються і вмикають сигнальну лампу.

 

Сигналізатор наявності води в корпусі

У машині встановлено два сигналізатори наявності води в корпусі.

Вони служать для попередження механіка-водія про потрапляння води в бойове відділення або у відділення силової установки.

Датчики 14 (рис. 20.1) та 5 сигналізаторів встановлені над клапанами 8 та 13 відкачування водовідливної системи.

Підсилювач сигналізатора відділення силової установки розташований у лівому щитку 57 (рис. 15.1) на ніші другого лівого колеса, а підсилювач сигналізатора бойового відділення – у правому щитку 16 на ниші другого правого колеса. Сигнальні лампи знаходяться на щитку приладів механіка-водія над табличкою ВОДА В КОРПУСЕ, ОТД. СИЛОВОЕ, ОТД. ДЕСАНТ.

Датчик являє собою контакт 18 (рис. 20.1) у вигляді металевого стержня, надійно ізольованого від корпуса 19.

Підсилювач – електронний пристрій, що при потраплянні води між контактами 18 і корпусом 19 датчика подає напругу бортмережі на сигнальну лампу.

Сигналізатор тиску масла в роздавальній коробці

Сигналізатор призначений для визначення наявності тиску масла в системі змащування й охолодження РК.

Сигналізатор складається з сигнальної лампи червоного кольору, встановленої на щитку приладів механіка-водія, і датчика, розташованого на штуцері, вкрученому в корпус масляного насоса через перехідний штуцер. Лампа світиться, коли тиск нижче допустимого.

Тахометр

Тахометр 16 (рис. 15.20) призначений для виміру частоти обертання колінчастого вала двигуна. Він складається з вимірювального приладу і датчика.

Вимірювальний прилад установлений на щитку приладів. Діапазон вимірів від 500 до 4000 об/хв.

Датчик розміщений на кришці блока розподільчих шестерень двигуна. Принцип виміру тахометром частоти обертання колінчастого вала двигуна заснований на перетворенні датчиком частоти обертання вала двигуна в електрорушійну силу (ЕРС), параметри якої пропорційні частоті обертання колінчастого вала двигуна.

Датчик електрично з'єднаний з вимірювальним приладом. ЕРС датчика створює в приладі вихрові струми, що, у свою чергу, наводять обертове магнітне поле, яке обертає постійний магніт, що відхиляє чутливий елемент зі стрілкою, кут відхилення якої пропорційний частоті обертання колінчастого вала двигуна.

 

Спідометр

Спідометр призначений для виміру швидкості (км/год) руху машини, а встановлений на ньому сумарний лічильник вимірює загальний шлях (км), пройдений машиною. Спідометр 18 ( рис. 15.20) встановлений на щитку приладів. Привод спідометра здійснюється від переднього проміжного вала роздавальної коробки гнучким валом.

Діапазон вимірів швидкості від 20 до 100 км/год, діапазон показань від 0 до 120 км/ч. Ємність лічильника 99999,9 км. Ціна поділок шкали 5 км/год, точність показань лічильника шляху 100 м.

У шкалу спідометра вбудований світлофільтр синього кольору контрольної лампи увімкнення фари ТВН.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 1237;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.