Роздавальна коробка

 

Роздавальна коробка (РК) служить для роздачі крутного моменту від силового агрегату на ведучі мости, водометний рушій і лебідку, а також для зміни тягових зусиль на ведучих колесах.

 

 

Будова роздавальної коробки

 

Роздавальна коробка – міжосьова, механічна, двоступінчаста.

Роздавальна коробка 22 (рис. 8.1) встановлена під багатомісними сидіннями десанту і закріплена через гумові подушки на кронштейнах і подовжній балці корпуса машини.

Картер РК складається з верхньої 5 (рис. 8.17) і нижньої 42 половин. Між верхньою і нижньою половинами картера встановлені прокладки. У нижній половині картера є отвори, куди вкручені зливні пробки 74 і 76, а також магнітна пробка 75. На верхній половині картера є отвір, в який вкручений покажчик 73 рівня масла. Маслоналивний патрубок 72 з фільтром одночасно служить сапуном роздавальної коробки. Картер забезпечений двома рим-болтами для монтажу і демонтажу РК.

У верхній половині картера на підшипниках встановлений ведучий вал 29. На валу на шліцах розміщений блок 13 шестерень увімкнення підвищувальної і знижувальної передач, а в передній частині – муфта 9 увімкнення відбору потужності на лебідку.

На підшипниках встановлений міжосьовий шестеренчастий диференціал, що служить для зменшення циркуляції потужності в трансмісії машини між третім і четвертим мостами. На корпусі диференціала на шпонках встановлені ведені шестірні 16 і 52 передач, підвищувальної і знижувальної, а на шліцах – муфта 4 увімкнення блокування диференціала, переміщення якою у бік вимкнення обмежується стопорним кільцем.

Вивідними валами диференціала служать передній 65 і задній 32 проміжні вали, що спираються на внутрішні шліци напівосьових шестерень 43 і 51 диференціала і на підшипники в стінах картера. Напівосьові шестірні спираються на коробки диференціала через бронзові втулки з гвинтовою нарізкою для забезпечення циркуляції масла.

На проміжних валах 32 і 65 на шліцах встановлені ведучі шестірні 3 і 30 приводів на мости.

На передньому кінці проміжного вала 65 встановлена ведуча шестірня 20 привода спідометра, що знаходиться в зачеплення з веденою шестернею 19, розташованою в кришці привода спідометра. Передній кінець вала служить також опорою заднього гальмового барабана стоянкового гальма.


 

 


Рис. 8.17. Роздавальна коробка:

1 – шток блокування диференціала; 2 – гайка штока; 3 – передня ведуча шестірня; 4, 9 – муфти; 5 – верхній картер; 6 – шток перемикання передач; 7 – шток увімкнення лебідки; 8 – гайка штока; 10 – вилка увімкнення привода на лебідку; 11 – верхня кришка; 12 – ліва коробка сателітів; 13 – блок шестерень; 14 – сателіт; 15 – вилка штока передач; 16, 52 – шестірні; 17 – права коробка сателітів; 18 – кришка привода спідометра; 19 – ведена шестірня привода спідометра; 20 – ведуча шестірня привода спідометра; 21 – корпус масляного насоса; 22 – вал відбору потужності на рушій; 23 – ведена шестірня відбору потужності на рушій; 24 – шток вилки увімкнення привода на рушій; 25 – вилка механізму увімкнення привода на рушій; 26 – муфта увімкнення привода на рушій; 27 – вал привода на рушій; 28 – фланець кріплення карданного вала; 29 – ведучий вал; 30 – задня ведуча шестірня; 31 – ведуча шестірня привода на рушій; 32, 65 – проміжні вали; 33 – маслозгінна шайба; 34 – гайка проміжного вала; 35 – задня кришка проміжного вала; 36, 78 – штуцера; 37 – нагнітальна трубка від насоса до диференціала; 38 – кришка маслоприймача; 39 – кутник; 40 – вторинний вал привода 2-го і 4-го мостів; 41 – гальмовий барабан; 42 – нижній картер; 43, 51 – напівосьові шестерні; 44, 57 – ведені шестерні; 45 – стяжний болт; 46 – вилка увімкнення 2-го моста; 47 – муфта увімкнення 2-го моста; 48 – картер механізму увімкнення 2-го моста; 49 – шток вилки увімкнення 2-го моста; 50 – вал привода 2-го моста; 51 – шестірня напівосі; 53 – вторинний вал привода 1-го і 3-го мостів; 54 – маточина ведучого барабана фрикціону; 55, 56 – барабани фрикціону; 57 – ведена шестірня; 58 – вилка увімкнення 1-го моста; 59 – кулька; 60 – картер механізму увімкнення 1-го моста; 61 – шток вилки увімкнення 1-го моста; 62 – ролики; 63 – вал привода 1-го моста; 64 – муфта увімкнення 1-го моста; 65 – передній проміжний вал; 66 – фланець; 67 – гальмовий барабан; 68 – вал привода на лебідку; 69 – ведуча зірочка привода на лебідку; 70 – вилка блокування диференціала; 71 – стопорний гвинт; 72 – маслозаливний патрубок; 73 – покажчик рівня масла; 74, 76 – зливні пробки; 75 – зливна пробка з магнітом; 77 – масляний насос; 79 – датчик тиску масла; 80 – штуцер шланга; 81 – перехідний штуцер


 

 

 



Ведучі і ведені диски фрикціона встановлені на зубчастих вінцях ведучого 55 і веденого 56 барабанів фрикціона та затиснуті між упорним і натискним дисками зусиллям чотирнадцяти пружин.

Ведучі шестерні 3 і 30 знаходяться в постійному зачепленні з веденими шестернями 57 і 44, які сидять на шліцах вторинних валів 40 і 53.

На передніх шлицьових кінцях вторинних валів встановлені муфти 47 і 64 увімкнення передніх мостів. Шлицьовий хвостовик заднього вторинного вала служить опорою гальмового барабана стоянкового гальма.

На верхній половині картера на двох центрувальних штифтах встановлена верхня кришка 11 із змонтованими в ній штоками увімкнення передачі ввімкнення привода на лебідку, з’єднаних з вилками перемикання. В отворі над кулькою-фіксатором штока перемикання передач встановлений стопор фіксатора механізму блокування перемикання передач. Механізми 48 і 60 вмикань передніх мостів складаються з картера і розміщених у ньому вала привода, штока, вилки перемикання.

Відбір потужності на лебідку здійснений від ведучого вала 29 через вал 68 привода на лебідку. На шліцах переднього кінця вала привода встановлена ведуча зірочка ланцюгової передачі привода лебідки.

Відбір потужності на привод водометного рушія здійснюється від ведучого вала РК, який шестернями 31 і 23 пов'язаний з веденим валом 22 відбору потужності.

На задньому торці приливу верхньої половини картера РК встановлений механізм увімкнення привода на водометний рушій, що складається з картера, вала 27, штока 24 і вилки 25. Механізм увімкнення привода на водометний рушій має датчик сигналізатора ввімкнення водомета.

Система змащування та охолодження роздавальної коробки

 

Система змащування й охолодження роздавальної коробки призначена для змащування шестерень, підшипникових вузлів і валів роздавальної коробки, а також для зниження температури всіх частин роздавальної коробки за рахунок охолодження циркулюючого масла.

У систему входять масляний насос, масляний бачок, радіатори охолодження масла, трубопроводи і сигнальна лампа справності системи.

Масляний насос 77 (рис. 8.17) кріпиться до передньої стінки припливу верхнього картера роздавальної коробки через перехідну пластину.

Насос – двосекційний, шестеренчастий. Кожна секція має редукційний клапан.

Зовнішня секція 3 (рис. 8.18) з'єднана трубкою 16 з кришкою підшипника заднього проміжного вала, а внутрішня секція 2 – шлангами з радіаторами 10 і 19 і далі зі штуцером, вкрученим у приплив картера роздавальної коробки у зоні шестерень відбору потужності на водометний рушій (від правого радіатора), і з кришкою механізму ввімкнення привода на водометний рушій (від лівого радіатора).

 


Рис. 8.18. Схема системи змащування та охолодження роздавальної коробки:

1 – роздавальна коробка; 2 – внутрішня секція масляного насоса; 3 – зовнішня секція масляного насоса; 4 – масляний бачок; 5 – сигнальна лампа; 6, 7, 9, 12, 13, 14, 18 – з’єднувальні шланги; 8 – трійник; 10, 19 – масляні радіатори; 11 – двигун; 15 – картер механізму ввімкнення водометного рушія; 16 – з’єднувальна трубка; 17 – кришка проміжного вала

Привод масляного насоса здійснюється від веденого вала 22 (рис. 8.17) відбору потужності на водометний рушій, що має у торці проріз, в який входить хвостовик ведучого валика 5 (рис. 8.19) насоса.

 

 


Рис. 8.19.Масляний насос роздавальної коробки:

1 – корпус зовнішньої секції; 2 – ведена шестірня зовнішньої секції; 3 – корпус внутрішньої секції; 4 – ведена шестірня внутрішньої секції; 5 – ведучий валик; 6 – прокладка; 7 – роздільна пластина; 8 – ведуча шестірня зовнішньої секції; 9 – шпонка

 

Масляний бачок 4 (рис.8.18) встановлений з правої сторони роздавальної коробки і закріплений планкою, з'єднаною з кронштейнами основи, привареними до днища. На кришці 2 (рис. 8.20) бачка з внутрішньої сторони змонтований маслоприймач з сітчастим фільтром 7. Масляний бачок з'єднаний шлангом з картером роздавальної коробки через патрубок 4 і через патрубок 1, шланг і трубку – з масляним насосом роздавальної коробки.

Радіатори 10 (рис. 8.18) і 19 охолодження масла калориферного типу з вентиляторами, при їх увімкненнні здійснюється примусова циркуляція повітря через радіатори.

Радіатори кріпляться на кронштейнах, встановлених на вертикальних листах бортів праворуч і ліворуч від двигуна у відділенні силової установки.

Вмикати вентилятори масляних радіаторів вимикачем, розташованим на щитку приладів механіка-водія.

Для контролю за роботою системи змащування роздавальної коробки встановлений датчик 79 (рис. 8.17) сигнальної лампи наявності тиску в системі, вкручений в корпус масляного насоса через штуцера 78 і 81. Сигнальна лампа знаходиться на щитку приладів механіка-водія. Датчик спрацьовує при падінні тиску в нагнітальній магістралі нижче 40-60 кПа (0,4-0,6 кгс/см2) і вмикає сигнальну лампу.

 

Рис. 8.20. Масляний бачок системи змащування та охолодження роздавальної коробки:

1 – вихідний патрубок маслоприймача; 2 – кришка маслоприймача; 3 – прокладка; 4 – вхідний патрубок; 5 – корпус масляного бачка; 6 – корпус маслоприймача; 7 – сітчастий фільтр маслоприймача; 8 – пружина

 

Робота системи змащування й охолодження працює наступним чином.

Масляний насос подає масло в магістраль тільки при увімкненій (для руху вперед) передачі в коробці передач і не подає масло при увімкненні передачі заднього ходу, а також при нейтральному положенні важеля КП. Подача насоса збільшується при збільшенні частоти обертання колінчастого вала двигуна і при увімкненні вищих передач у коробці передач.

Масляний насос засмоктує масло через маслоприймач із сітчастим фільтром, який встановлений всередині масляного бачка.

Масло з внутрішньої секції насоса подається до радіаторів.

З правого радіатора (рис.8.18) масло надходить по шлангах у штуцер на припливі картера роздавальної коробки і через нього – у картер на обертові шестірні відбору потужності на водометний рушій, змащуючи їхні зубчасті вінці і підшипники вала відбору потужності і ведучого вала роздавальної коробки.

З лівого радіатора по шлангах масло надходить у картер механізму ввімкнення привода на водометний рушій і через підшипник у картер роздавальної коробки. При цьому розбризкуванням змащуються деталі механізму ввімкнення водометного рушія.

Зовнішня секція 3 насоса подає масло в задню кришку 35 (рис.8.17) підшипника заднього проміжного вала. З кришки масло під тиском надходить через центральний отвір заднього проміжного вала 32 в порожнини правої 17 і лівої 12 коробок сателітів міжосьового диференціала, змащуючи опорні поверхні і зубці сателітів і напівосьових шестерень.

З картера роздавальної коробки масло зливається в масляний бачок.

Система змащування роздавальної коробки має наступні особливості. Якщо насос не засмоктує масло, у системі змащування немає тиску. При цьому сигнальна лампа на щитку приладів горить.

Як тільки насос починає засмоктувати і подавати масло в систему змащування, створюється тиск, і сигнальна лампа гасне.

При русі машини на поворотах, на крутих підйомах, кренах відбувається зниження тиску масла в системі. При цьому сигнальна лампа миготить або світиться.

При малій частоті обертання насоса (на початку руху після стоянки, при русі на зниженій частоті обертання колінчастого вала двигуна, на малих швидкостях і на плаву) також можливе миготіння сигнальної лампи. При русі заднім ходом сигнальна лампа світиться.

 

Робота роздавальної коробки

 

При переміщенні штока 6 (рис. 8.17) перемикання передач вилка 15 вводить блок 13 шестерень 16 у зачеплення із шестернею 16 або 52. Увімкненні і нейтральні положення блока шестерень фіксуються кулькою-фіксатором.

Крутний момент від двигуна через КП підводиться до ведучого вала 29 і далі через блок 13 шестерень на одну із шестерень диференціала.

Через напівосьові шестірні 43 і 51 крутний момент передається по проміжних валах 32 і 65 до шестерень 3, 30, 44, 57 і далі на вторинні вали 40, 53. Від переднього вторинного вала 53 крутний момент передається на третій міст, а від заднього вторинного вала 40 – на четвертий міст.

Вмикати і вимикати передні мости переміщенням штоків 49 і 61, вилок 46 і 58, муфт 47 і 64, що входять у зачеплення із зубчастими вінцями валів 50 і 63 привода на передні мости. Обидва мости вмикаються і вимикаються одночасно.

Для підвищення прохідності та виключення пробуксовки коліс при русі по пересіченій місцевості одночасно з вмиканням передніх мостів вмикається і блокування міжосьового диференціала. При ввімкненні блокування повертається шток 1 блокування і разом з ним вилка 70, що переміщає муфту 4 на шліци маточини ведучого барабана фрикціона. При цьому корпус диференціала блокується з проміжними валами і диференціал не працює.

Для виключення перевантаження карданних валів, ведучих мостів і колісних редукторів при заблокованому диференціалі в роздавальній коробці існує фрикціон. Ведучий барабан фрикціона 55 при розблокованому диференціалі обертається разом з веденим барабаном 56, укріпленим на передній ведучій шестірні 3 привода мостів.

При заблокованому диференціалі ведучий барабан муфтою 4 жорстко зв'язаний з корпусом 12 диференціала і через фрикційні диски – з веденим барабаном 56 і шестернею 3, жорстко посадженою на передньому проміжному валі 65.

Фрикційна муфта розрахована на передачу визначеного крутного моменту, тому при перевантаженні однієї з пар ведучих мостів (першого і третього або другого і четвертого) відбувається проковзування фрикційних дисків з одночасним спрацьовуванням міжосьового диференціала.

Вмикання і вимикання відбору потужності на лебідку здійснюється переміщенням штока 7, від якого через вилку 10 переміщається муфта 9, входячи в зачеплення з зубчастим вінцем вала 68 привода і жорстко зв'язує його з ведучим валом 29. Крутний момент двигуна при цьому передається на ведучу зірочку 69 ланцюгової передачі.

Вмикати і вимикати відбір потужності на водометний рушій переміщенням штока 24, вилки 25 і муфти 26, що входить у зачеплення із зубчастим вінцем вала 27, жорстко зв'язуючи його з ведучим валом 22. При цьому крутний момент передається через карданну передачу на редуктор водометного рушія.

При переміщенні штока в увімкнене положення відбору потужності на рушій потовщена частина штока тисне на кульковий наконечник датчика, втоплюючи його і замикаючи контакти електроланцюга сигнальної лампи, встановленої на щитку гідророзподільного апарата.

Лампа засвічується, сигналізуючи механіку-водію про вмикання водометного рушія. Вимкнення положення механізму вимикання рушія фіксується кулькою-фіксатором.

Будова та робота приводів керування роздавальною коробкою

Привод вмикання передніх мостів і блокування міжосьового диференціала

 

Вмикати і вимикати передні мости з блокуванням диференціала можна як на стоянці, так і при русі машини.

Вмикання передніх мостів одночасно з блокуванням міжосьового диференціала здійснюється важелем 1 (рис. 8.21), встановленим на поперечному валику між сидіннями командира і механіка-водія, через поперечні валики 9 і 26, дві вертикальні тяги, двоплечові перехідні важелі і тяги 12, 24, 25, 27. Тяги 12 і 24 з'єднані зі штоками механізмів вмикання першого і другого мостів. Тяга 25 з'єднана з важелем 20, закріпленим на валику 7 блокування диференціала. На задньому кінці тяги 25 приварена шайба, що впирається у важіль 20 при вимиканні блокування. Між важелем і гайкою 8 хвостовика тяги встановлена натискна пружина.

Двом фіксованим на гребінці 4 кронштейна положенням (увімкненому і вимкненому) важеля 1 відповідають два фіксовані положення кожного зі штоків механізмів вмикання першого і другого мостів і валика блокування диференціала.

Для вмикання передніх мостів і блокування міжосьового диференціала:

- натиснути на собачку важеля 1 і вивести заскочку важеля з паза на гребінці кронштейна;

- опустити собачку важеля і перемістити важіль уперед до заскакування заскочки в паз на гребінці кронштейна, що відповідає фіксованому положенню ввімкнених передніх мостів.

При переміщенні важеля 1 зусилля через деталі привода передається на штоки механізмів вмикання першого і другого мостів. Переміщаючись, штоки вмикають або вимикають передні мости. Вмикання обох мостів відбувається одночасно.

Із вмиканням передніх мостів зусилля від важеля 1 також передається на важіль 20. При цьому натискна пружина тяги 25 стискається гайкою 8, повертаючи важіль і шток 1 (рис. 8.17) блокування. Муфта 4 вмикання блокування диференціала, зв'язана через вилку 70 зі штоком, переміщається по шліцах корпуса диференціала і з'єднує його із зубчастим вінцем маточини 54 ведучого барабана фрикціона і блокує міжосьовий диференціал.

 


Рис. 8.21. Приводи перемикання передач роздавальної коробки, вмикання передніх мостів і блокування міжосьового диференціала, вмикання лебідки:

1 – важіль вмикання передніх мостів і блокування диференціала; 2 – важіль перемикання передач роздавальної коробки; 3 – важіль вмикання лебідки; 4 – гребінка кронштейна важелів керування роздавальною коробкою; 5 – кронштейн важеля вмикання лебідки; 6 – вертикальний валик; 7 – валик блокування диференціала; 8 – стопорна гайка; 9 – валик привода вмикання передніх мостів і блокування диференціала; 10 – передня тяга привода вмикання лебідки; 11 – передня тяга перемикання передач роздавальної коробки; 12, 24, 27 – тяги вмикання передніх мостів; 13, 20, 23 – важелі; 14 – проміжна тяга вмикання лебідки; 15 – проміжна тяга перемикання передач роздавальної коробки; 16 – шток вмикання першого моста; 17 – задня тяга привода вмикання лебідки; 18 – шток вмикання лебідки; 19 – шток вмикання другого моста; 21 – шток перемикання передач; 22 – задня тяга перемикання передач роздавальної коробки; 25 – тяга вмикання блокування диференціала; 26 – валик привода вмикання другого моста і блокування диференціала

 

Привод перемикання передач роздавальної коробки

 

Попередження. Перемикати передачі у роздавальній коробці можна тільки на нерухомій машині і тільки при витисненому зчепленні.

При цьому вмикати понижувальну передачу у роздавальній коробці можна, лише попередньо увімкнувши передні мости. Розташування пазів на гребінці 4 (рис. 8.21)кронштейна підібрано таким чином, що коли важіль 1 вмикання передніх мостів буде знаходитися у положенні, що відповідає вимкненим переднім мостам, то його заскочка буде перешкоджати важелеві 2 перемикання передач зайняти положення ввімкненої знижувальної передачі.

 

Перемикання передач у роздавальній коробці здійснюється з місця механіка-водія важелем 2, встановленим на поперечному валику 9 між сидіннями командира і механіка-водія через тяги і важелі.

При переміщенні важеля 2 зусилля через деталі привода передається на шток 6 (рис.8.17) перемикання передач і переміщує його, вмикаючи або вимикаючи підвищувальну або знижувальну передачу, або встановити нейтральне положення в роздавальній коробці. Кожному з трьох фіксованих положень штока відповідає фіксоване положення важеля 2 (рис. 8.21) на гребінці кронштейна, коли заскочка важеля знаходиться в пазу гребінки.

Для вмикання знижувальної передачі необхідно:

- увімкнути передні мости;

- витиснути зчеплення;

- натиснути на собачку важеля 2 і вивести заскочку важеля з паза на гребінці кронштейна;

- перевести важіль з нейтрального положення вперед і, опустивши собачку важеля, продовжити його переміщення до фіксації заскочки в пазу на гребінці кронштейна.

Для вимикання знижувальної передачі необхідно:

- вимкнути зчеплення;

- натиснути на собачку важеля, вивести заскочку важеля з паза на гребінці кронштейна і перевести важіль у нейтральне положення;

- вимкнути передні мости.

Для вмикання підвищувальної передачі необхідно:

- вимкнути зчеплення;

- натиснути на собачку важеля і вивести заскочку важеля з паза на гребінці кронштейна;

- перевести важіль з нейтрального положення назад і, опустивши собачку важеля, продовжити його переміщення до фіксації заскочки в пазу на гребінці кронштейна.

 

Блокувальний механізм

 

Блокувальний механізм служить для запобігання самовільного переміщення штока 21 (дрис. 8.21) перемикання, і самовільного вимикання передач.

 

 


Рис. 8.22. Блокувальний механізм перемикання передач роздавальної коробки:

1 – важіль блокування валика; 2 – блокувальний валик; 3 – лівий кронштейн валика; 4 – передня тяга; 5 – кришка роздавальної коробки; 6 – важіль-качалка; 7 – поперечина корпуса; 8 – вилка; 9 – контргайка; 10 – задня тяга; 11 – болт; 12 – важіль ; 13 – правий кронштейн велика; 14 – пружина стопора; 15 – стопор фіксатора; 16 – кулька-фіксатор; 17 – шток перемикання передач; 18 – палець блокувального валика; 19 – відтяжна пружина; 20 – скоба відтяжної пружини; 11 – регулювальна шайба; А – зазор між блокувальним валиком і стопором фіксатора

 

У кришці РК встановлений стопор 15 (рис. 8.22) фіксатора, що пружиною 14 притиснутий до кульки-фіксатора 16, який сидить у лунці штока 17. Зазор А між блокувальним валиком і стопором фіксатора складає 0,15-0,5 мм і підібраний так, що не дозволяє стопору піднятися при ввімкненій передачі і тим самим не дає можливості кульці-фіксатору вийти з лунки штока. При цьому шток виявляється заблокованим у ввімкненому положенні.

Для вимикання блокування необхідно витиснути педаль зчеплення. При цьому важіль 12 привода поверне блокувальний валик 2 так, що його лиска встане над стопором 15 фіксатора.

У цьому положенні зазор, що утворився, між блокувальним валиком і стопором фіксатора дозволяє стопору фіксатора піднятися і звільнити кульку-фіксатор 16 штока 6 (рис. 8.17), створюючи можливість переміщення штока і перемикання передачі в РК. Після перемикання передачі і вмикання зчеплення блокувальний валик повернеться і заблокує кульку-фіксатор у лунці штока, запобігаючи самовільному вимиканні передачі.

Привод вмикання відбору потужності на лебідку

 

Привод вмикання відбору потужності на лебідку здійснюється важелем 3 (рис. 8.21), закріпленим на кронштейні поперечини праворуч від сидіння механіка-водія, тягами 10, 14, 17, важелем 23 і вертикальним валиком 6. Привод приєднаний до штока вмикання відбору потужності на лебідку, встановленому у верхній кришці роздавальної коробки.

Важіль 3 має два положення: ввімкнене (переднє) і вимкнене (заднє), що фіксуються заскочкою важеля у відповідних пазах на гребінці кронштейна 5.

При вмиканні відбору потужності на лебідку зусилля від переміщення важеля 3 передається через деталі привода на шток 7 (рис. 8.17) і далі на вилку 10 і зв'язану з нею муфту 9. Переміщуючись, муфта входить у зачеплення з зубчастим вінцем вала привода на лебідку, і крутний момент двигуна передається на барабан лебідки.

При вимиканні муфта виходить із зачеплення, і передача моменту припиняється.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 2022;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.039 сек.