Антильська острівна фізико-географічна країна

 

До складу Антильської острівної країни входять Багамські, Великі і Малі Антильські і острови Кайман. Разом їх іноді називають Вест-Індійськими, як їх колись назвав Христофор Колумб. Багамські острови складаються із багатьох островів, що мають переважно коралове походження і незначні розміри. Острови складені головним чином кораловими вапняками і мають низовинний характер рельєфу з висотами не більше 60 м.

До складу Великих Антильських островів входять доволі великі острови материкового походження Куба, Ямайка, Гаїті і Пуерто-Ріко. Рельєф найбільшого з них, Куби, переважно рівнинний

До складу Малих Антильських островів входять переважно невеликі острови вулканічного походження – Віргінські, Навітряні (Гваделупа, Мартініка, Домініка, Сент-Люсія, Сент-Вінсент, Антигуа та ін.), Підвітряні (Аруба, Кюрасао, Бонайре, Лос-Рокес, Орчиля та ін.) і ряд островів біля північного узбережжя Південної Америки (Барбадос, Трінідад, Тобаго та ін.). Рельєф Віргінських і Підвітряних островів рівнинний з висотами до 540 і 370 м відповідно. Рельєф Навітряних островів переважно гірський з висотами понад 1500 м і широким проявом сучасного вулканізму. На багатьох із них височіють конуси діючих вулканів: Суфрієр на острові Гваделупа, Мон-Пеле на острові Мартініка та ін. Клімат Малих Антильських островів тропічний морський з великою кількістю атмосферних опадів. Так, на острові Мартініка випадає 2050 мм за рік, а на острові Гваделупа – до 8000 мм на рік. Часто виникають руйнівні тропічні урагани. Рослинний покрив представлений тропічними вологими лісами на Віргінських і Навітряних островах і сухим рідколіссям на Підвітряних островах, що отримали свою назву у зв’язку із підвітряним положенням по відношенню до північно-східного пасату. Проте природна рослинність у значній мірі винищена і заміщена плантаціями цукрової тростини, тютюну, бавовни, кави, какао, цитрусових, бананів тощо.

Аналогічний розподіл опадів між навітряними і підвітряними схилами гір спостерігається і на Вест-Індійських островах. Так, на Багамських островах випадає 1100-1200 мм за рік, а Річна сума опадів на підвітряному, південному узбережжі острова Ямайка, у 8,5 разів менше, ніж на навітряних північних схилах.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

 

Обов’язкова.

1. Власова Т. В. Физическая география материков (с прилегающими частями материков): Ч. 1. Евразия, Северная Америка. – М.: Просвещение, 1986. – 416 с.

2. Гаврилюк В. С. Північна Америка. Фізико-географічна характеристика. – К.: Вища шк., 1971. – 144 с.

3. Игнатьев Г. М. Северная Америка. Физическая география. – М.: Просвещение, 1965. – 276 с.

4. Панасенко Б. Д. Фізична географія материків та океанів. Частина І. Світовий океан. Антарктида. Австралія. Океанія. Африка. Південна Америка. Північна Америка. – Вінниця, 2008. – 588 с.

5. Физическая география материков и океанов / Под общ. ред. А. М. Рябчикова. – М.: Высш. шк., 1988. – 592 с.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 794;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.