Мексиканська нагірна фізико-географічна країна

 

Ця країна простягається від 340 пн. ш. до Теуантепекського перешийку. На півночі вона межує з країною “Кордильєри південного заходу США”, на півдні – з субконтинентом “Центральна Америка”. До складу Мексиканського нагір’я входять гори Західна і Східна Сьєрра-Мадре та плато між ними, яке носить назву Меса, гори Вулканічна Сьєра і Каліфорнійський півострів. Більша частина країни лежить в межах тропічного кліматичного поясу і пасатна циркуляція повітряних мас є домінуючою. Країна характеризується дуже своєрідною флорою, яка нараховує понад 8 тис. ендемічних видів. Найбільш цікавою є флора мексиканських сукулентів.

Країну поділяють на 5 фізико-географічних областей: 1) Західну Сьєрру-Мадре; 2) Східну Сьєрру-Мадре; 3) Північну Месу; 4) Центральну Месу і Вулканічну Сьєрру; 5) Каліфорнійський півострів.

1. Західна Сьєрра-Мадре – це гірський масив висотою до 3150 м. Північна частина характеризується виключною сухістю. На узбережжі панують ландшафти піщаних пустель. На схилах переважають ксерофітні чагарники. В південній частині з’являються жорстколисті і широколисті ліси.

2. Східна Сьєрра-Мадре – це гірський хребет, який добре виражений лише зі сходу. На заході він лише місцями піднімається над внутрішніми частинами нагір’я. Схили гір на півночі вкриті ксерофітними (мескитовими) чагарниками, на півдні – пишними тропічними лісами із дуба, мірта, лавра, магнолій і юкк.

3. Північна Меса (з ісп. меса – стіл) – це плоске плато, що лежить на висоті 1500 м. Клімат посушливий, континентальний. Влітку температура часто піднімається вище + 400С, але взимку трапляються заморозки. Річна сума опадів, які випадають переважно взимку, місцями не перевищує 100 мм. На скелетних грунтах переважає розріджений рослинний покрив з кактусів, агав і юкк. Кактусів нараховують близько 500 видів від малюсіньких кулеподібних до гігантських стовпчастих. Агав 140 видів. Вони мають великі і широкі м’ясисті листя і ніжні квіти на тонкому стеблі.

4. Центральна Меса не така плоска, які Північна, і лежить вище, на висоті 2000 м. На ній з’являються великі постійні водостоки, які глибоко розчленовують нагір’я. Її південну частину займають молоді гори Вулканічна Сьєрра, що простягнулися з заходу на схід смугою в 50-100 км. Вони характеризуються широким розвитком активного вулканізму і частими землетрусами. Старі, згаслі вулкани, що мають форму масивів, чергуються з геометрично правильними конусами молодих діючих вулканів. Саме там знаходяться відомі вулкани Попокатепетль та Орісаба. Лавові потоки, що спускаються з гір, заповнюють міжгірні зниження і підгачують річки, утворюючі озера. Клімат Центральної Меси більш вологий, ніж Північної. Там випадає 1500-2000 мм опадів на рік. Середня температура найхолоднішого місяця +13...+140С, найтеплішого + 200С. Рослинний покрив представлений злаковою саваною із розрідженим деревним покривом із дубов і сосен та сукулентами.

5. Каліфорнійський півострів утворений групою коротких гірських хребтів висотою до 3000 м. Кількість опадів не перевищує 250 мм. Переважають ландшафти західних при океанічних пустель тропічного поясу.

 

Тема 9.

ЦЕНТРАЛЬНА АМЕРИКА

___________________________________________________________________________________

 

 

Субконтинент “Центральна Америка” – це південна, звужена частина Північної Америки, вузька смужка суходолу між Теуантепекським перешийком на півночі і Панамським перешийком на півдні, а також острови у Карибському морі: Багамські, Великі Антильські, Малі Антильські і Кайманові. На півночі субконтинент межує з Мексиканською нагірною фізико-географічною країною, на півдні – з континентом Південна Америка. Цю ділянку суходолу між двома материками одної частини світу (Америки) називають Американським Середземномор’ям. Характерною особливістю субконтиненту є поєднання особливостей північноамериканської і південноамериканської природи, яке обумовлене історією розвитку і географічним положенням субконтиненту. Іншою характерною особливістю субконтиненту є напівострівний і острівний характер суходолу. До складу субконтиненту входять дві фізико-географічні країни: Центральноамериканська напівострівна і Антильська острівна.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 756;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.