Південнокордильєрська гірська фізико-географічна країна

 

Ця країна простягається від 480 пн. ш. до 340 пн. ш. (до широти міста Лос-Анджелес). Це найбільш широка частина Кордільєр (до 2,5 тис. км) за рахунок значного розвитку внутрішніх плато і плоскогір’їв. Скелясті гори, які в Кордильєрах Канади представляли цілісну систему, тут складаються з ряду розрізнених хребтів, які розділяються широкими платоподібними ділянками. Більша частина країни лежить в субтропічному кліматичному поясі. Чим далі на південь, тим тепліше і сухіше. На північному заході, на узбережжі Тихого океану, випадає до 6000 мм опадів за рік. На південному заході, в районі Лос-Анджелеса, річна сума опадів знижується до 300-400 мм. Повітряні маси з Тихого океану проходять через хребти тільки взимку, влітку вони рухаються з півночі на південь вздовж берега по східній периферії Північно-Тихоокеанського баричного максимуму, не даючи опадів.

У зв’язку із зміною зволоження сирі приокеанічні ліси у 40-410 пв. ш. змінюються лісами із теплолюбних секвої і жовтої сосни. Південніше 370 пв. ш. на узбережжі з’являється ксерофітна формація чаппараль із вічнозелених низькорослих дубів і акацій. В тому ж напрямі змінюються і грунти: від гірських бурих опідзолених на півночі до сіро-коричневих на півдні.

Країна складається з 3-х фізико-географічних областей: 1) Скелястих гір; 2) внутрішніх плато і плоскогір’їв; 3) західної берегової області.

Скелясті гори складені докембрійськими кристалічними породами. Клімат доволі континентальний. Схили до висоти 3300-3600 м вкриті хвойними лісами із жовтої і веймутової сосен, ялиці і ялини Енгельмана. Вище лісів добре виражені субальпійські і альпійські луки. В цій області знаходиться один з найцікавіших національних парків США – Єеллоустонський парк з гейзерами, фумаролами та іншими поствулканічними явищами.

Внутрішні плато і плоскогір’я включають Колумбійське плато, Великий Басейн і плато Колорадо. Колумбійське плато знаходиться в “дощовій тіні” і отримує небагато опадів: на заході – 250-300 мм, на сході – до 600 мм. Для західної частини характерна напівпустеля, для східної – степи і навіть лісостепи. Ще більш сухий і континентальний клімат має Великий Басейн, де річна сума опадів не перевищує 200-250, а місцями і 100 мм. Пустельний рослинний покрив формують полин, лобода та інші ксерофіти, а в південній частині – “рідколісся” із гігантських кактусів висотою до 9 м і юкк, а також склерофітних чагарників. Плато Колорадо має дещо вологіший клімат і рослинність там представлена своєрідним субтропічним лісостепом, де ліси із сосни і акації поєднуються із степами зі злаків і сукулентів. На плато розміщується славетний Великий Каньйон, сформований річкою Колорадо.

До складу західної берегової області входять Каскадні гори, гори Сьєрра-Невада, Берегові хребти, Уілламеттська і Каліфорнійська долини.

Над вирівняними вершинами Каскадних гір здіймається ряд високих, вкритих вічними снігами вулканів, деякі з яких є діючими.

Гори Сьєрра-Невада є горстовою брилою із різко піднятим східним краєм і значними висотами. Лінія гребеня проходить на висоті 3000-3500 м. Одинадцять вершин гребеня піднімаються вище 4200 м, а гора Уітні, найвища точка гір, досягає висоти 4418 м. Завдяки значній висоті загострений гребень гір більшу частину року має сніговий покрив. Ця особливість відмічена у назві гір, яка з іспанської перекладається як «Снігова пила». Для схилів характерні давньольодовикові форми. Відмінно збереглися цирки із стрімкими стінками до 600 м висоти, глибоко врізані трогові долини, гострі карлінги.

Західні схили гір Сьєрра-Невада славляться лісовими масивами із гігантської секвої.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 478;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.