Поняття про комплекси технологічного обладнання.

Великі обсяги переміщуваних гірських порід викликають необхідність підбору технічних засобів механізації основних процесів, відповідних по продуктивності, розмірам та потужності один одному. Такий ланцюг взаємопов'язаних машин і механізмів, що забезпечують надійну і ефективну розробку і переміщення порід, називається комплексом кар'єрного устаткування.

При формуванні комплексів устаткування (вантажопотоків) виходять з принципів механізації відкритих гірських робіт, сформульованих акад. Н. В. Мельниковим.

1. Принцип потоковості. Засновані на цьому принципі технологічні схеми і комплекси устаткування вантажопотоків забезпечують безперервність переміщення гірської маси від забою до приймального пункту на поверхні. При цьому досягаються якнайповніша комплексна механізація всіх операцій у вантажопотоці, найбільше використання всіх механізмів в часі, кращі економічні показники і можливість повної автоматизації. Засновані на даному принципі комплекси потокової технології успішно застосовуються при розробці рихлих порід і включають роторні або ланцюгові багатоковшові екскаватори, стрічкові конвеєри, консольні відвалувачі, транспортно-відвальні мости.

Розробляються комплекси потокової технології для виїмки скельних порід, яка включає вантаження гірської маси в пересувні дробарки, а потім транспортування роздроблених гірських порід конвеєрами від забоїв до відвалів.

2. Принцип поєднання операцій. В цьому випадку операції по виїмці, транспортуванню і укладанню породи у відвал здійснюються однією машиною – екскаватором, при безтранспортних технологічних схемах – навантажувачем, скрепером або бульдозером.

3. Принцип незалежності операцій. У технологічних схемах, заснованих на цьому принципі, кожна операція виконується групою самостійних машин; наприклад, навантаження – екскаваторами, транспортування – автосамоскидами, відвалування – за допомогою бульдозерів. Технологічна схема складається з окремих ланок, кожне з яких пов'язане з суміжними ланками. Продуктивна і економічна робота забезпечується, якщо число, потужність і робочі розміри машин в сусідніх ланках відповідають один одному. Інакше простої і недостатня потужність устаткування в одній ланці знижують ефективність роботи всього комплексу.

Принцип незалежності операцій широко поширений, оскільки найбільш універсальний. На цьому принципі засновані циклічні технологічні схеми, за допомогою яких відпрацьовується більше 95 % всіх обсягів скельних порід і переважна частина рихлих порід на кар'єрах.

Поєднання цього принципу з принципом потокової привело до створення циклічно-потокових технологічних схем, вживаних при розробці міцних руд і скельних порід в глибоких кар'єрах.


Лекція 6.








Дата добавления: 2016-10-17; просмотров: 558;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.