ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОЛЮДСЬКИХ СТАНДАРТІВ

Працівник міліції в процесі діяльності постає перед вибором методів роботи. Тому, зважаючи на вищезазначені міжнародно-правові акти, сформульовано окремі рекомендації з проведення допиту і дотримання певних правил:

визначення місця проведення допиту:

інформування затриманого про всіх осіб, присутніх на допиті;

зазначення крайнього терміну закінчення допиту;

узгодження порядку надання відпочинку під час допиту;

встановлення між допитами обов'язкової перерви не менше як 24 год, а також правомірності вимог слідчого до затриманої особи стояти під час допиту;

визначення щодо можливості допиту осіб, які перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння;

внесення у протокол допиту часу його проведення, а також усіх вимог, зауважень, пропозицій, що надходили від затриманого, його захисника та осіб, присутніх на допиті.

Позитивний зарубіжний досвід у сфері захисту прав і свобод людини свідчить про необхідність ширшого застосування системи електронного запису допиту, що дозволяє зафіксувати ставлення працівника поліції до затриманої особи та оцінити його професійний рівень.

У нашій країні під час проведення допиту працівники міліції можуть здійснювати аудіо- чи відеозапис, користуючись комп'ютерним обладнанням та спеціальною апаратурою.

Комп'ютерне обладнання із використанням спеціально розроблених


програм уможливлює запис допиту в оригінальному вигляді, а також його кодування. Однак застосування цієї техніки потребує значних витрат. Тому сьогодні доцільніше користуватися спеціальною апаратурою з дотриманням відповідних правил. Працівник мілілії, який проводить допит, починаючи запис, пояснює затриманій особі, що всі запитання і відповіді фіксуватимуться на плівці, та представляє осіб, присутніх під час допиту. Особа, яку допитують, називає себе, а також свого захисника, якщо він є. Після цього фіксують дату, час початку та місце проведення допиту. Якщо запис допиту не вміщається на одній плівці, використовуються інші, що нумеруються в порядку черговості.

Допитувана особа має знати, що існує два примірники запису допиту, що забезпечать їй реальну правову захищеність від будь-яких неправомірних дій чи заміни її свідчень іншими. Перший — "головний"у її присутності опечатують і підписують всі присутні па допиті, і вона зберігається у недоступному місці. Другий — '"робочий" — у особи, яка проводила допит, для здійснення подальших слідчих дії. За потреби копію знімають з "робочої" плівки.








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 425;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.