ТАКТИКА ДОПИТУ НЕПОВНОЛІТНІХ СВІДКІВ

Тактика допиту неповнолітніх свідків залежить від їх вікових та індивідуальних особливостей, ставлення до розслідуваної події та до неповнолітнього обвинуваченого.

Неповнолітні свідки допитуються за відповідними правилами їх допиту.

Свідки, які не досягли 16-річного віку, про кримінальну відповідальність за відмову від дачі показань та дачу завідомо неправдивих показань не попереджаються. Одночасно їм треба роз'яснити їх обов'язок говорити правду. Бажано скоротити термін між викликом неповнолітнього свідка і його допитом, щоб уникнути можливості впливу на підлітка зацікавлених осіб.

Допит не повинен бути довгим, оскільки це втомлює підлітка, робить його неуважним.

Неповнолітні у віці 14-17 років мають здатність бути уважними та зосередженими впродовж однієї години, а у віці 8-13 років -тільки 15 — 30 хв. Необхідно виходити з цієї межі тривалості безперервного допиту. Перерви слід робити тількив разі його тривалого ведення.

З метою якісного та ретельного проведення допиту неповнолітнього необхідно скласти письмовий план (хоча б у вигляді стислого конспекту), фіксуючи питання, які необхідно з'ясувати під час допиту, коло учасників та ґрунтовну лінію допиту: формування та послідовність запитань тощо.

Допит неповнолітніх, зокрема малолітніх свідків, потребує особливого такту, ураховуючи вікову психологію підлітків.На початку допиту слід зняти емоційне напруження, породжене самим фактом виклику підлітка до органів слідства. Під час допиту слід зберігати спокій, незважаючи на різновид неврівноваженої поведінки під­літка.

При допиті неповнолітніх свідків необхідно віддавати перевагу вільній розповіді, але для з'ясування деталей потрібно ставити уточнюючі запитання.

Неповнолітні очевидці злочину чи особи, які стали свідками будь-яких подій, пов'язаних із учиненням злочину, зазвичай дають правдиві показання, але їх необхідно допитувати якомога раніше, оскільки на


повноту і точність їх показань може вплинути навіювання (розмови оточуючих про подію).

Труднощі при допиті можуть виникнути у зв'язку з тим, що з моменту сприймання тих чи інших обставин події минуло багато часу і свідок зазнає скруту при їх відтворенні. У такому разі слід вжити заходів до "пожвавлення" пам'яті пред'явленням під час допиту доказів, активізації асоціативних зв'язків, перевірки та уточнення показань на

МІСЦІ.

При допиті неповнолітніх свідків з оточення обвинуваченого необхідно зважати на факт хороших стосунків з правопорушником, його друзями.

Почуття дружби, притаманне зазначеній категорії неповнолітніх, сприймається не завжди правильно, оскільки дружба часто виникає на Грунті нездорових інтересів чи захоплень, спільних беззмістовних зустрічей. Ш підлітки при допиті не завжди відкриті, оскільки бояться зіпсувати стосунки з товаришами, а також фізичного впливу з їх боку. Таким підліткам необхідно роз'яснити справжній зміст і сенс почуття дружби і товариства, які не мають нічого спільного з круговою порукою.

Малолітні свідки, незважаючи на схильність до фантазування, дуже спостережливі і часто бачать подробиці, які залишилисьпоза увагою дорослих. Таких свідків слід допитувати у звичній для них обстановці в присутності педагога чи вихователя дитячого садка та батьків, якшо останні не зацікавлені у справі. Допит проходить у вигляді бесіди, яку веде слідчий чи за його дорученням педагог. Під час бесіди на близькі для малолітнього теми з'ясовуються питання, які цікавлять слідчого. При допиті малолітніх свідків складається протокол.

Проблеми боротьби з правопорушеннями неповнолітніх завжди вирізнялися особливою гостротою та актуальністю. Це зумовлено передусім традиційно високою злочинною активністю підлітків. Злочинність не знає меж ні в часі, ні в просторі. Вона набуває дедалі загрозливішого, міжнародного, організованого характеру. Для її розвитку живильним середовищем і базою є підлітки та молодь. Тому використання набутої на законодавчому рівні практики розслідування злочинів, учинених неповнолітніми або за їх участю, удосконалення взаємодії правоохоронних органів, державних установ, організацій та громадських формувань, використання наукової бази та досвіду практичних слідчих — обов'язкова умова досягнення позитивних результатів у протистоянні злочинності неповнолітніх.


ДОПИТ ПІДОЗРЮВАНОГО: НЕДОПУЩЕННЯ ТОРТУР ТА ІНШИХ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ЛЮДИНИ

АНАЛІЗ МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИХ АКТІВ,








Дата добавления: 2016-08-07; просмотров: 634;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.